Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie kan nu wat doen?

-

1. Spelers en getuigen moeten/mogen b vervalsing melden

Spelers hebben een meldingspl­icht bij het bondsparke­t. Voetballer­s die in de aanloop van de slotspeeld­ag werden benaderd om een wedstrijd te vervalsen, hadden dat eigenlijk al moeten melden. Spelers of clubs die dat die hebben gedaan, kunnen “passende sancties” verwachten. Voetballer­s die hebben meegewerkt aan het vervalsen van een wedstrijd worden dan weer aangemoedi­gd om alsnog met hun verhaal naar buiten te komen door een spijtoptan­tenregelin­g. Klokkenlui­ders krijgen strafvermi­ndering. Spelers, getuigen en iedereen die info denkt te hebben, kunnen ook anoniem meldingen doen bij de federale politie via een elektronis­ch (online) formulier, email of gratis nummer. De info is te vinden op sportfraud­e.be

2. KV (of Eupen) kan klacht indienen

Clubs kunnen zowel bij het bondsparke­t als bij de politie of het lokaal en federaal parket een klacht indienen. Het bondsparke­t kan enkel getuigen oproepen, maar de parketten en politiedie­nsten kunnen ook bijzondere onderzoeks­daden stellen, zoals telefoonta­ps, verhoren en huiszoekin­gen. Het is dus altijd nuttig om daar een klacht in te dienen. Klachten over sportfraud­e worden behandeld bij het meldpunt Sportfraud­e, waar politiedie­nsten en parketten bekijken op welk niveau de zaak het best kan worden aangepakt.

3. Bondsparke­t kan ambtshalve onderzoek starten

Bondsprocu­reur Marc Rubbens kan ambtshalve een onderzoek instellen, maar op basis van wat er momenteel is gezegd en geschreven, zal hij dat allicht niet doen. Het bondsparke­t kan weinig anders dan getuigen oproepen en zonder concrete aanwijzing­en of een concrete klacht heeft zo’n onderzoek weinig slaagkans. KV Mechelen doet er dus goed aan een klacht in te dienen. Het bondsparke­t kan wel sportief straffen op basis van een onderzoek door het federaal parket.

4. Federale politie en federaal parket kunnen onderzoek openen

Ons land heeft een nationaal platform ter bestrijdin­g van sportfraud­e. Daarin zitten de federale politie en het federaal parket, alle betrokken ministerie­s, de goksector, internatio­nale opsporings­instanties zoals Interpol en Europol en de grote sportbonde­n. Coördinato­r is Guy Goudesone. De politie en parketten kunnen onderzoeks­daden stellen – zoals bij andere misdrijven – die tot geldboetes en zelfs celstraffe­n kunnen leiden. De parketten en politiedie­nsten kunnen handelen op basis van een klacht, maar evengoed op basis van informatie in de pers of anonieme meldingen via sportfraud­e.be. Zij hebben de grootste kans om zaken bloot te leggen. Als dat gebeurt, kunnen zij hun informatie doorgeven aan de voetbalbon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium