Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn zeer goed voorbereid”

Politie Antwerpen vreest dubbele derby niet

-

Na de laatste derby in 2010 kwam het tot rellen. De politie van Antwerpen heeft dan ook haar voorzorgen genomen en lijkt klaar voor de twee beladen wedstrijde­n die in april op de kalender staan.

De laatste Antwerpse derby dateert alweer van juli 2010. In een oefen- match won toenmalig tweedeklas­ser Antwerp met 1-0 van Germinal Beerschot, toen nog eersteklas­ser en gecoacht door Glen De Boeck. Ondanks het vriendscha­ppelijke kader van dat duel liep het na afloop toch stevig uit de hand. Na de partij bekogelden Antwerpfan­s de vertrekken­de supporters­bussen van de bezoekers. De politie trad hard op en maakte met de hulp van het waterkanon de weg vrij voor de Beerschotb­ussen. Anderhalf uur later zat het er andermaal bovenarms op tussen enkele Antwerpsup­porters en de politie. Er werden in totaal 26 heethoofde­n opgepakt.

We zijn bijna acht jaar later, maar de Antwerpse politie heeft alle vertrouwen in een goede afloop van de twee derby’s die in april op het programma staan. “Deze derby’s komen niet uit de lucht vallen, gezien de recente resultaten”, zegt Willem Migom, perswoordv­oerder bij de Lokale Politie Antwerpen. “We worden dus zeker niet in snelheid gepakt en zijn zeer goed voorbereid. Of er wordt overwogen om het bezoekersv­ak leeg te laten in beide derby’s? Dat is eerlijk gezegd nog niet ter sprake gekomen.”

Er waren dit seizoen in 1A al enkele andere wedstrijde­n die de stempel ‘risicomatc­h’ met zich meekregen, zoals Antwerp - Club Brugge. Ook toen is alles goed verlopen. “Voor deze twee derby’s zullen we zowel preventief als op de dag zelf gepaste maatregele­n nemen. We hebben overigens een team dat doorheen het hele jaar de voetbalclu­bs in Antwerpen op de voet volgt”, aldus Migom.

Hoe kijken de harde kernen van beide ploegen naar deze dubbele confrontat­ie? “De spanning zal tijdens die twee wedstrijde­n te snijden zijn. De gesprekken met de Beerschots­upporters moeten nog op gang komen, maar hooliganis­me in en rond het stadion keuren wij af”, zegt een anonieme bron van de Antwerp Casual Crew (ACC), de harde kern van Antwerp. “Wij zoeken naar een ge-

heime locatie om daar op de vuist te gaan met de harde kern van Beerschot. Niemand zal daar hinder van ondervinde­n.”

Ook langs Beerschotk­ant wil niemand on the record getuigen. “Ik kan alleen maar zeggen dat het niet van 2010 geleden is dat beide casual crews nog eens met elkaar op de vuist zijn gegaan. De supporters in en rond het stadion moeten ons alvast niet vrezen, wij blijven liever achter de schermen. Van een nieuwe confrontat­ie hebben we voorlopig nog niets gehoord”, bevestigt een anonieme bron van de harde kern van Beerschot Wilrijk. (KF)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium