Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is maar één echte derby in België”

Beerschot- supporter Eddy Ashman (59)

-

Beerschot-supporter Eddy Ashman kijkt wel uit naar de nakende derby. “En zeggen dat ik als klein ventje mijn eerste echte voetbalmat­ch op de Bosuil zag.”

“Ook al heet de club nu Beerschot Wilrijk, de derby tegen Antwerp blijft belangrijk”, zegt Ashman. “Er is toch maar één echte derby in België. Wees gerust: onder de supporters leeft het nog, ook al is het niet meer zoals vroeger. Wij kenden toen de spelers van beide ploegen en een aantal spelers kenden ons. Eerlijk: ik kan nu geen vijf spelers van Antwerp opnoemen. Ook de afstand tussen spelers en supporters is veel groter dan toen. Bij Beerschot Wilrijk mogen we dan nog niet klagen, want daar zitten nog wel wat Antwerpse jongens in de kern.”

“Ik telde onder mijn kameraden evenveel supporters van Antwerp als van Beerschot. Tot een week voor en een week na de derby. Dan zaten we in elkaars haren. Verbaal, welteverst­aan. Vechten deden we niet. De wedstrijde­n eindigden best niet op een gelijkspel of op 1-0. Dan bleven de discussies langer duren en was de winst of de nederlaag altijd onverdiend.” ( lacht)

“Ik herinner me nog dat Beerschots­upporters de nacht voor de derby de doelpalen op de Bosuil geel of groen hadden geschilder­d. Die moesten overschild­erd worden

kort voor de match. Ook aan de 5-1-overwinnin­g van Beerschot onder Barry Hughes op het Kiel bewaar ik goede herinnerin­gen. Na vijf speeldagen telde Beerschot amper één punt. Toen kwam Antwerp op bezoek, dat Europees speelde. De match werd uitzonderl­ijk gespeeld op een vrijdagavo­nd, omdat voor het eerst een wedstrijd van de Belgische competitie rechtstree­ks werd uitgezonde­n op tv. Patrick Goots en Jos Daerden speelden toen nog voor Beerschot.”

Ook al is het maar in Play-off 2, toch hoopt Eddy Ashman dat ook de spelers zich zullen kunnen opladen voor de derby’s. “De timing is ongelukkig. De derby komt te vroeg. Antwerp miste net Play-off 1 en Beerschot Wilrijk miste op enkele minuten na de promotie. Toch hoop ik dat de spelers zich voor de twee derby’s nog kunnen motiveren. De sportieve eer staat toch op het spel. Dit play-offsysteem in twee poules blijft net als de competitie in 1B een draak. Nu moet Beerschot Wilrijk het opnemen tegen ploegen die meer tvgeld krijgen dan het hele budget van Beerschot Wilrijk samen. Gelukkig blijft het voetbal en kan alles. En in hoever leeft dat derbygevoe­l nog bij de spelers? Liggen mannen als Prychynenk­o en Romo daar wakker van? Het is allemaal minder herkenbaar geworden.”

“Of er te vrezen valt voor rellen? Moeilijke vraag. Ik hoop alleszins van niet, want ik ben volledig tegen geweld. Hopelijk zegeviert het gezond verstand en worden er ook bezoekende supporters toegelaten in het stadion.”

 ?? FOTO GREGORY VAN
GANSEN ??
FOTO GREGORY VAN GANSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium