Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht enige concurrent voor Club Brugge

- (LVDW, BFA)

Aan de kalender wilden de Play-off 1-ploegen niet te veel woorden vuil maken. Club Brugge, met zijn zes punten voorsprong, werd door de rivalen logischerw­ijze als titelfavor­iet naar voren geschoven. Met slechts één concurrent: Anderlecht.

“Anderlecht heeft de ervaring en staat tweede, zij zijn de logische concurrent­en voor Club Brugge”, aldus Mehdi Bayat, algemeen directeur van het derde gerangschi­kte Charleroi. “De eerste wedstrijd wordt van levensbela­ng. Als Anderlecht punten pakt en Club Brugge niet, kan het allemaal snel keren.”

“Hoe raar het ook klinkt, maar Club Brugge begint met het meeste druk”, zegt Dimitri De Condé, sportief manager bij Genk. “Ze spelen de eerste wedstrijd tegen ons, dus dat valt al goed mee.”

“Anderlecht spreekt ook duidelijk uit dat het nog in de titel gelooft”, aldus Michel Louwagie, algemeen manager van AA Gent. “Ze staan er ook het dichtste bij. Wij als AA Gent, met negen punten achterstan­d, moeten nu toch niet gaan roepen dat we nog voor de titel gaan. Europees voetbal is ons doel. Wij kijken niet naar Club Brugge, wel naar Anderlecht. Als zij er niet zouden in slagen om dichter bij Club te komen, dan kunnen we proberen die tweede plaats nog te pakken. Maar het belangrijk­ste is: derde worden en Europees spelen in de derde ronde van de Europa League. Het is positief dat we in de laatste vijf wedstrijde­n drie keer thuis spelen.”

Ongelukkig­e bekerfinal­e

Naast de titelstrij­d dreigt de strijd om Europese tickets wel ondermijnd te worden. Zaterdag wordt de bekerfinal­e gespeeld. De winnaar is al zeker van de groepsfase van de Europa League, iets wat alleen kan verbeterd worden door eerste of tweede te worden. Maar de bekerfinal­isten Genk en Standard beginnen als vijfde en zesde aan Playoff 1 en moeten dus nog een heleboel ploegen voorbij om op die hoogste plaatsen te eindigen.

“Ja, dat kan een probleem zijn”, aldus Louwagie van AA Gent. “De bekerwinna­ar zal de eerste wedstrijde­n nog gemotiveer­d zijn en mogelijk bevrijd spelen. Maar naar het einde toe zal dat vermindere­n. Dat is onvermijde­lijk. Spijtig dat die bekerfinal­e voor de play-offs wordt gespeeld.”

“Ik vind de bekerfinal­e sowieso de wedstrijd van het jaar”, aldus De Condé namens Genk. “Als we die winnen, hebben we het grote doel van het seizoen bereikt: een Europees ticket. Het is niet zo dat we het daarna loslaten want er valt nog wat te verdienen. Maar bekerwinst zal al een mooie prijs zijn. En er zijn maar twee echte prijzen hè.”

“Wij zijn nu alleen bezig met die bekerfinal­e”, geeft Alexandre Grosjean, operatione­el directeur van Standard, toe. “Wat daarna komt, zien we wel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium