Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kritiek op mijn transfers? We praten toch weer over de titel”

Herman Van Holsbeeck schikt zich niet in rol van zondebok

- JÜRGEN GERIL

Herman Van Holsbeeck (63) was de afgelopen maanden de schietschi­jf bij Anderlecht. De donkerrode financiële cijfers, in januari geen toptransfe­rs, zijn beruchte handeltje met Bayat… Alles was zijn schuld en zijn tijd bij Anderlecht is gekomen. Toch kwam Van Holsbeeck gisteren met de borst vooruit naar de presentati­e van de PO1-kalender en sloeg hij voor het eerst terug. “Moeilijke weken? Hoe bedoel je?”

De supporters – vooral op de sociale media – verwijten hem wanbeleid. Nieuwe baas Marc Coucke vervangt hem straks door Luc Devroe, maar toch verstopt Herman Van Holsbeeck zich niet. Hij laat zich niet knock-out slaan. “Tot de laatste dag van mijn contract zal ik de belangen van Anderlecht verdedigen en blijf ik loyaal aan deze club.”

Coucke brandde u toch af toen hij zei: “Anderlecht kon vijf Mitrovicen huren. Markovic? Ik heb moeten opzoeken wie dat was”.

“Dat is geen probleem en niet zo belangrijk. Het belangrijk­ste is waar Anderlecht op dit moment staat: tweede. En we praten weer over de titel. Voorzitter Roger Vanden Stock zei dit weekend trouwens de waarheid. Voor de rest leerde ik al dat de kracht van de stilte soms sterker is dan veel in de media te verschijne­n.”

Steek terug naar Coucke? Vanden Stock zei alleszins dat Anderlecht geen financiële risico’s kon nemen om zijn licentie niet op het spel te zetten.

“Voila. Ik heb het geluk gehad om met deze president te mogen werken. Roger Vanden Stock is niet alleen groot als voorzitter, maar ook als mens. Hij bouwde Anderlecht uit tot de topclub die ze nu is. Het wordt moeilijk leven met een nieuwe voorzitter op Anderlecht.”

Sprak u al met Marc Coucke?

“Ja, een constructi­ef gesprek. Maar of er een vervolg komt, hangt af van de nieuwe baas. Hoe sneller Marc Coucke effectief aan het werk kan als voorzitter, hoe liever. Maar de verkoop van de club zal niet goedgekeur­d worden voor 26 maart, hoorde ik.”

Een nieuwe titel zou voor u de ultieme revanche zijn na alle kritiek?

“Kijk, Anderlecht beleefde de afgelopen maanden de grootste crisis in twintig jaar. De spelers waren getekend door alle kritiek, maar iedereen heeft nu begrepen dat ze voor elkaar moeten strijden om resultaten te halen. Chapeau voor onze coach Hein Vanhaezebr­ouck dat hij de groep vanuit zo’n moeilijke positie weer op dat niveau gekregen heeft. De afgelopen drie wedstrijde­n is bewezen dat deze groep wil strijden voor elke morzel grond en dat we nog ambitieus mogen zijn.”

En u stelde deze spelersgro­ep samen, bedoelt u.

“Nu ben ik alleszins blij dat ik Teo niet voor vijf miljoen naar China liet vertrekken. Hij liep maanden achter zijn vertrouwen te zoeken, maar plots scoorde hij weer en zijn balcontrol­es zijn ook veel beter. Zo’n spits die doelpunten maakt, kan een serieus wapen zijn in Play-off 1. Achteraan missen we natuurlijk nog de persoonlij­kheid, het kopspel en de uitstralin­g van Kara, maar wie weet kunnen we die nog recuperere­n. Of Onyekuru, of Najar die al mee is op stage. Ik geef ons toch nog vijftig procent kans op de titel.”

Vijftig procent? Dat is veel.

“De eerste drie matchen zullen essentieel zijn. Thuis tegen Gent, naar Charleroi en dan thuis tegen Club Brugge. Daarin moeten we minstens zeven op negen halen en liefst negen op negen. Als onze achterstan­d op Club Brugge dan al gehalveerd is, zal de druk bij Brugge enorm worden. Ik spreek uit ervaring. Geloof me.”

Club heeft zes punten voorsprong. Dat geeft het toch nooit meer weg?

“Met hun ervaring in Play-off 1 zou dat niet mogen, neen. Wij begonnen vorig seizoen met één puntje voorsprong aan Play-off 1 en iedereen beet er zijn tanden op stuk, maar dit jaar is het een Play-off 1 met alle grote ploegen en het ambitieuze Charleroi. Die verplaatsi­ngen naar Genk, Gent, Standard, Charleroi: dat is voor niemand een gezondheid­swandeling. De ploeg die het best met de druk om kan en er het hardst voor zal vechten, wordt kampioen.”

Een 35ste titel voor Anderlecht zou toch een mirakel blijven, hoor.

“We hebben geen recht meer op een misstap: één blauwtje lopen en het is voorbij. Daarnaast moeten we hopen op een Brugse inzinking. Dat kan, hoor. In 2014 morste leider Standard zo met de punten dat wij vanuit een verloren positie nog negen punten goedmaakte­n en de titel pakten.”

De straatvech­ter in Herman Van Holsbeeck is weer helemaal terug na moeilijke weken?

“Moeilijke weken? Hoe bedoel je? Dat hoort erbij in het voetbal.”

Wat gaat u doen als Coucke straks zegt dat er geen plaats meer is voor u bij Anderlecht? Antwerp vroeg u al, u kan voorzitter van de Pro League worden, of zelfs

makelaar?

“Voorlopig is mijn leven Anderlecht. Wat mijn leven na Anderlecht brengt, zal ik jullie wel op tijd en stond meedelen. Geen zorgen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Herman Van Holsbeeck voelt zich, ondanks de moeilijke weken die hij beleefde, helemaal op zijn gemak op de presentati­e van de PO1kalende­r.
FOTO BELGA Herman Van Holsbeeck voelt zich, ondanks de moeilijke weken die hij beleefde, helemaal op zijn gemak op de presentati­e van de PO1kalende­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium