Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vinokourov drie jaar naar cel?

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Manager Astana vandaag voor rechtbank in omkopingsz­aak Luik-Bastenaken-Luik

Vandaag begint in Luik het proces tegen Alexander Vinokourov (44) en Alexander Kolobnev (36). Ze worden beschuldig­d van ‘private corruptie’: Vinokourov zou in 2010 150.000 euro betaald hebben aan Kolobnev om Luik-Bastenaken-Luik te winnen. Onderling mailverkee­r bewijst dat, maar Vinokourov betwist de authentici­teit. “Die documenten zijn vervalst”, zegt zijn advocaat.

Koersen verkopen is zo oud als het wielrennen zelf, maar heel zelden komt er hard bewijs boven water. Er was een inschattin­gsfoutje van Michael Boogerd in 2006, toen hij op het NK voor het oog van de camera vroeg aan medevlucht­er Sebastian Langeveld “of het nu in orde was.”

Alexander Kolobnev en Alexander Vinokourov gingen in 2010 nog een stap verder: zij maakten een deal in de finale van Luik-Bastenaken-Luik en officialis­eerden die twee dagen later via mail. “Hier is alvast mijn bankrekeni­ng”, schreef Kolobnev. Vinokourov antwoordde: “Maak je geen zorgen over de overeenkom­st, wacht gewoon nog even zodat ik het kan doen.” De betaling gebeurde ook niet met een envelopje onder tafel, wel per officiële overschrij­ving: eerst 100.000 euro op 12 juli 2010, daarna nog eens 50.000 euro op 28 december.

Het maakt dat het parket vandaag met de wind in de zeilen begint aan de zaak voor de correction­ele rechtbank van Luik. De officiële beschuldig­ing heet ‘private corruptie’ en beide renners riskeren tot drie jaar cel en een geld- boete van 350.000 euro. Dat geldt zowel voor ‘de omgekochte’ Kolobnev als voor ‘omkoper’ Vinokourov.

Computerfr­aude

Beide ex-renners zullen niet aanwezig zijn op de rechtbank, maar laten zich vertegenwo­ordigen door hun Belgische advocaten. Voor Kolobnev is dat Guillaume Reynders, Vinokourov laat zich bijstaan door Jean-Louis Lodomez. Allebei vragen zij vandaag om de zaak uit te stellen, wat vorig jaar in mei ook al gebeurde.

Reynders is nieuw als advocaat van Kolobnev en wil tijd “om zich in te werken in het dossier”. Lodomez heeft een meer fundamente­el bezwaar: hij wil dat er eerst een uitspraak komt in een zaak die Vinokourov heeft lopen in Nice. Die is rechtstree­ks gelinkt aan de omkoopaffa­ire en gaat precies over het uitgelekte mailverkee­r tussen beide renners. “Die documenten zijn vervalst”, zegt advocaat Lodomez. “Met speciale software is ingebroken in de mailbox van meneer Vinokourov. Dat staat vast. Mijn cliënt heeft de authentici­teit altijd betwist.”

Vinokourov diende in Nice een klacht in voor ‘computerfr­aude’, officieel tegen onbekenden, maar in eerdere verklaring­en aan de onderzoeke­rs zou hij de naam laten vallen hebben van Aïdar Makhmetov, voormalig commerciee­l manager van Team Astana.

Makhmetov vocht in 2011 een machtsstri­jd uit met Vinokourov, voor de rol van algemeen manager bij Astana. De these van Vinokourov lijkt te zijn dat Makhmetov hem buitenspel wilde zetten, daarvoor inbrak in zijn computer en zo de beschadige­nde mails vervalste.

De verdedigin­g maakt zich sterk dat het de rechtbank zal kunnen overtuigen dat de mails een falsificat­ie zijn. “Mocht u de mails zien, dan zou u zelf vaststelle­n dat er vormelijke elementen niet kloppen”, zegt advocaat Lodomez.

Blijft natuurlijk nog het detail dat Vinokourov wel degelijk 150.000 euro overmaakte aan Kolobnev. Dat legde Vinokourov eerder uit als “een lening”.

 ?? FOTO REPORTERS ?? Alexander Kolobnev praat met Alexander Vinokourov tijdens de finale van Luik  Bastenaken  Luik 2010. Noemt hij een prijs?
FOTO REPORTERS Alexander Kolobnev praat met Alexander Vinokourov tijdens de finale van Luik Bastenaken Luik 2010. Noemt hij een prijs?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium