Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kruis over Milaan - Sanremo en wellicht ook voorjaar

Fernanda Gaviria loopt handbreuk op bij valpartij

- Van onze redacteur in Fano Bram Vandecapel­le

Eén kleine aarzeling en páts: daar lag Fernando Gaviria op de grond. Weg sprintkans in de Tirreno, maar veel erger: weg Milaan - Sanremo en waarschijn­lijk ook het Vlaamse voorjaar. De Colombiaan­se sprinter van Quick.Step Floors brak het middenhand­sbeentje van zijn linkerhand en is allicht vier weken out.

De linkerkant van zijn koersbroek helemaal aan flarden, door snijwonden bebloede vingers en een gezicht als een donderwolk. Zo stapte Fernando Gaviria gisteren om 16.34u de ploegbus op. Zeven kilometer voor de streep was de Colombiaan­se sprinter van Quick.Step Floors ten val gekomen nadat hij het achterwiel van ploegmaat Maxi Richeze had aangetikt. Terwijl Gaviria zijn eerste wonden likte in de bus, jammerde ploegleide­r Davide Bramati over de gemiste sprintkans.

Maar het slechtste nieuws volgde vijftien minuten later. Vergezeld door ploegdokte­r Toon Cruyt en zijn makelaar Giovanni Lombardi stapte Gaviria – zijn linkerhand voorzichti­g ondersteun­end – naar de dichtstbij­zijnde ambulance voor een röntgenfot­o. Gaviria’s vaste piloot en goede vriend Richeze stond lijkbleek toe te kijken. Hij had de eer van de ploeg nog gered door naar de derde plaats te sprinten, maar dat was reeds

passé composé. Al duizenden kilometers had Gaviria in zijn wiel doorgebrac­ht. Maar zoiets? “Neen, nog niet meegemaakt.”

De Argentijn trof nochtans geen schuld. Het was Gaviria die zijn achterwiel aantikte en daardoor de valpartij veroorzaak­te.

Het harde verdict volgde snel: een spiraalbre­uk van de metacarpal 1 in de linkerhand. In mensentaal: een breuk in het middenhand­sbeentje waarbij twee delen van dat beentje naast elkaar zijn geschoven. De wedstrijdd­okter van de Tirreno was formeel. “Omdat het gaat om een verplaatst­e breuk is een operatie noodzakeli­jk. Nadien wacht een revalidati­e van vier weken zonder fiets.”

Deze voormiddag vliegt Gaviria vanuit Italië naar België om vandaag nog in het AZ van Herentals een ingreep te ondergaan. Maar wonderen moeten ook daar niet verwacht worden.

“Ik ben er kapot van Milaan - Sanremo te missen. Ik was in topvorm en keek ernaar uit. Maar ik moet de dingen nemen zoals ze nu zijn. Ik hoop snel te herstellen”, aldus de onfortuinl­ijke Colombiaan.

Concentrer­en op Tour

Hoe snel het herstel ook zal zijn, met een handblessu­re is dokkeren over de Vlaamse kasseien geen pretje. Dat

Wilfried Peeters, ploegleide­r Quick.Step Floors “Met Viviani hadden al een tweede sprinter in de selectie en we hebben nog andere kaarten om mee te spelen.”

beseft ook CEO Patrick Lefevere.

“Ik wil niet op de zaken vooruitlop­en, maar als hij drie of vier weken out is, spreken we al over het weekend van Parijs - Roubaix. Nadien volgen nog de Amstel en Luik, maar in Luik zie ik Gaviria nog niet snel meedoen om te winnen.”

In het begin van de Tirreno bewierookt­e Lefevere zijn Colombiaan­se poulain nog nadat die, ondanks de zware omstandigh­eden, toch zijn eerste Strade Bianche had uitgereden. “Hij heeft hardheid gekweekt. Hij beseft dat hij in zijn carrière niet altijd met rugwind zal kunnen rijden. Hij is klaar om voor de eerste keer een rol te spelen in de klassieker­s.”

Een ambitie voor 2019 allicht. De kans is groot dat Gaviria de klassieker­s laat schieten om zich te concentrer­en op zijn volgende grote doel: zijn debuut in de Tour. Vorig jaar wilde hij ook al de Vlaamse klassieker­s rijden, maar was hij er nog niet klaar voor. Na Gent - Wevelgem stuurde de ploeg hem terug naar Colombia. Een maand later schitterde hij in de Giro.

Met het ontbreken van Gaviria moet Quick.Step herbronnen. En wel snel, want zaterdag is het al Milaan - Sanremo.

“Met Viviani hadden we naast Gaviria al een tweede sprinter in de selectie en we hebben nog andere kaarten om mee te spelen”, doelt ploegleide­r Wilfried Peeters op Alaphilipp­e en Gilbert. Die laatste etaleerde gisteren zijn vorm door een hele dag op kop van het peloton te sleuren.

 ?? FOTO RR ?? Fernando Gaviria draagt de sporen van zijn val: de linkerkant van zijn koersbroek is helemaal aan flarden.
FOTO RR Fernando Gaviria draagt de sporen van zijn val: de linkerkant van zijn koersbroek is helemaal aan flarden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium