Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie wereldkamp­ioen bij de juniores is, kan ook olympisch kampioen worden”

Matthias Casse, van gooipop van olympisch medaillist Dirk Van Tichelt tot wereldtopp­er in de dop

- HANS JACOBS

Afgelopen weekend tussen de plooien van de voetbalont­knopingen gevallen: Bomenaar Matthias Casse (21) die zilver pakt op de Grote Prijs van Agadir, zijn tweede WorldTourm­edaille. Dat lijkt Chinees voor een judoleek. Maar de uitspraak van zijn trainingsm­aat Dirk Van Tichelt maakt veel duidelijk. “Ooit pakt hij een olympische medaille.” Of van kampioenen­maker Jean-Marie Dedecker: “Wie wereldkamp­ioen bij de juniores is, kan olympisch kampioen worden.”

In de inflatie van judotornoo­ien is het niet altijd even makkelijk om de waarde van een medaille in te schatten. Zilver op een WorldTourt­ornooi in Marokko voor Matthias Casse, wat is dat waard?

In het geval van de Antwerpena­ar maakt het duidelijk wat voor een indrukwekk­end parcours hij aan het afleggen is. Casse is regerend wereldkamp­ioen bij de juniores, wat slechts één Belg hem voordeed: Johan Laats, ook al een Antwerpena­ar, in 1986. Casse klopte al verschille­nde judoka’s uit de top tien van de wereld, staat sinds gisteren nummer dertien van de wereld in de categorie -81 kilogram.

En nu komt het: Casse, amper 21, maakte pas dit seizoen de overstap van de juniores naar de grote jongens. Niet slecht voor de ‘gooipop’, de man die diende als sparringpa­rtner van Dirk Van Tichelt, olympisch medaillewi­nnaar van Rio 2016 in de -73kg.

“Mijn sparringpa­rtner, zo zou hem ik niet meer durven te noemen”, zegt Van Tichelt. “We trainen wel nog samen, maar gaan elk, en terecht, onze eigen weg. In de aanloop naar Rio 2016 heeft hij zich wat weggecijfe­rd voor mij, maar je zag zijn talent meteen: zijn gevoel voor timing, de manier waarop hij je verrast... Niet dat ik hem toen honderd keer gooide en hij nooit, neen, het was ongeveer gelijk.”

Dat Casse imponeert als rookie bij de seniores? Knap, zegt Van Tichelt.

“Die overgang is een grote stap, vooral de kracht is meestal een enorm verschil vergeleken met de juniores. Hij past zich daar uitstekend aan aan, ook al was hij altijd al een stevige jongen.”

Omkadering

De grote vraag: hoever kan Casse geraken? Wie beter om enig historisch inzicht te verschaffe­n dan de beste Belgische judocoach aller tijden, de medaillema­ker van het judo, JeanMarie Dedecker.

“Op dit ogenblik is hij een absolute topper. Over drie, vier jaar zullen we weten of zijn overstap naar de grote jongens echt geslaagd is, of hij een vaste waarde wordt tussen de wereldtop. Johan Laats was wereldkamp­ioen in 1986, in 1991 werd hij vicewereld­kampioen bij de groten. Nu was Laats wel een technische kraan, Casse is niet zo technisch.”

Voor Dedecker is zijn omkadering cruciaal voor zijn toekomst.

“Ik zou hem aanraden om nog meer met Van Tichelt op te trekken, op stage trekken naar het Oostblok. Dirk heeft zijn ervaring, kent de judowereld. Is die omkadering goed, kan hij ver geraken.” Van Tichelt: “Hij heeft al getoond dat hij onder druk kan presteren, dat is hoopgevend. Als hij zo voortdoet, pakt hij een medaille op de Olympische Spelen.” Dedecker: Wie wereldkamp­ioen bij de juniores is, kan ook olympisch kampioen worden.”

Van de Walle

Een olympische judokampio­en bij de mannen, dat is van Robert Van de Walle in Moskou 1980 geleden. Is met Casse een nieuwe Van de Walle opgestaan? Ho maar, geen heiligsche­nnis plegen, zegt Dedecker.

“Je zegt toch ook niet over een wielrenner: is hij de nieuwe Eddy Merckx? Hetzelfde met de vergelijki­ng met Robert, een unicum die niet te vergelijke­n valt. Misschien loopt er ergens in de bossen van Siberië wel een nieuwe Van de Walle rond, maar het zijn andere tijden, andere zeden. Maar dat Casse een supertalen­t is,

staat als een paal boven water.”

 ?? JeanMarie Dedecker, gewezen bondscoach
FOTO BELGA ?? ‘‘Dat Casse een supertalen­t is, staat als een paal boven water.’’
JeanMarie Dedecker, gewezen bondscoach FOTO BELGA ‘‘Dat Casse een supertalen­t is, staat als een paal boven water.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium