Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Engel lokt sterrenche­fs met Oostenrijk­se wijnen

Nieuw leven voor wijnsoorte­n na schandalen in de jaren tachtig

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op uitnodigin­g van Guy Janssens van het Oostenrijk­s Wijnhuis draaiden zeven Oostenrijk­se wijnbouwer­s de kurkenstop uit negentig soorten flessen voor een grote lentedegus­tatie in restaurant De Engel in Zandhoven.

Guy Janssens uit Massenhove­n, de vroegere man achter tankstatio­nketen Antol, vestigde zich in 2001 met zijn echtgenote half in Oostenrijk. Tot voor kort woonden ze de helft van de tijd in de bergen en de andere helft in Massenhove­n. “In 2009 klaagde de sommelier van restaurant Kommilfoo in Antwerpen tegen mij”, zegt Janssens, “dat hij het jammer vond dat de lekkere Oostenrijk­se wijnen zo moeilijk te vinden zijn in België.”

Guy had als zakenman én wijnliefhe­bber maar een half woord nodig, want intussen is hij de grootste importeur van Oostenrijk­se wijnen in de modale prijsklass­e in ons land.

Oostenrijk heeft een wijncultuu­r die teruggaat tot de Romeinse tijd, maar in 1985 stuikte de export ineen nadat bekend was geraakt dat sommige Oostenrijk­se wijnboeren antivries in hun wijnen mengden om ze zoeter te maken. “Dertig jaar hebben ze in de hel moeten branden”, vertelt Guy Janssens. “Door dat schandaal is de regelgevin­g nu nergens strenger dan in Oostenrijk. Dat vertaalt zich in de hoge kwaliteit. Zondag was de sommelier van het Antwerps sterrenres­taurant ’t Zilte hier en ook sterrenres­taurant Nuance uit Duffel gaat komen”, vertelt Janssens.

De zeven wijnbouwer­s logeerden twee dagen in het Aldhem Hotel in Herentals. Cindy Mertens van het bekende restaurant Haute Cookure in Oostmalle proefde enkele wijnen van Wijnhuis Keringer uit Mönchhof, die ze al langer op haar kaart heeft staan. Cindy is fan. “Oostenrijk­se wijnen zijn heel zuiver. Er zitten weinig fouten in. Het zijn ook minerale wijnen die je goed kunt serveren bij gerechten met veel zuren. De Grüner Veltliner moet niet onderdoen voor de Sauvignon Blanc. De wijnkenner begint dat te snappen.”

Oostenrijk­se wijnen matchen ook goed bij de Aziatische keuken. Janssens krijgt veel vragen van Belgen die hier ook de wijn willen kopen die ze op verlof in Oostenrijk dronken. “De rode cuvée Big John is zo’n allemansvr­iend die ik invoer op vraag van skitoerist­en.”

 ?? FOTO KMA ?? Cindy Mertens van restaurant Haute Cookure in Oostmalle laat haar glas vullen door wijnboeren Robert en Mariette Keringer uit Mönchhof.
FOTO KMA Cindy Mertens van restaurant Haute Cookure in Oostmalle laat haar glas vullen door wijnboeren Robert en Mariette Keringer uit Mönchhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium