Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu weet ik zeker dat ik in de zorg verder wil gaan”

Leerlingen Sint-Eduardus ontsnappen uit bijzondere escaperoom

- JAN BRYS

De zesdejaars van Sint-Eduardus in Merksem kregen gisteren de kans om van naderbij kennis te maken met een escaperoom voor zorgberoep­en. Ze kregen ook bezoek van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

De escaperoom bestaat uit een container waarin allerlei zorggerela­teerde opdrachten moeten worden uitgevoerd. Als de leerlingen daarin slagen, hebben ze de code om de container te kunnen verlaten. Het voorbeeld van Jo Vandeurzen konden ze beter niet volgen, aangezien de minister er niet in slaagde de opdrachten correct uit te voeren. “Maar we hebben te veel gepraat en te weinig gefocust op de opdrachten”, verontschu­ldigde de minister zich.

De container gaat langs 35 scholen en Sint-Eduardus kreeg de primeur. “Met onze slogan ‘ik ga ervoor’ willen we zoveel mogelijk jongeren warm maken voor een job in de zorgsector. De nood is groot. Er is een golf van pensioneri­ngen op komst. Wie kiest voor een job in de zorgsector is dus meteen zeker van een job”, zegt Vandeurzen.

“De zorgsector biedt veel kansen en is gevarieerd. Van werken in de kinderopva­ng en thuisverpl­eegkunde over de gehandicap­tenzorg, de ouderenzor­g, de jeugdzorg, de geestelijk­e gezondheid­szorg en de revalidati­e tot een job in een ziekenhuis. Dankzij de escaperoom ontdekken de jongeren in één lesuur wat werken in de gezondheid­ssector aan uitdaginge­n biedt”, voegt de minister er nog aan toe.

Verschille­nde leerlingen die zich in de escaperoom waagden, hebben hun verdere studiekeuz­e intussen gemaakt. Pauline Ceulemans vond het een leuke ervaring. “Het was niet altijd eenvoudig. We hebben gefocust moeten werken om aan de code te geraken. Ik heb voor mezelf al uitgemaakt dat ik volgend jaar kine- sitherapie ga studeren.”

Joannic Bossaerts is ook zeker van haar stuk. “Ik ga ergotherap­ie studeren. Die beslissing heb ik op mijn zeventiend­e genomen. Ik volg de richting lichamelij­ke opvoeding en daarin krijgen we vakken als anatomie en fysiologie. Daardoor zijn we toch al wat voorbereid op verdere studies in die richting”, zegt Joannic.

Laura Bressinck heeft er nog geen idee van wat ze volgend jaar zal gaan studeren. “Ik vond dit wel een leuke ervaring, maar ik twijfel nog”, zegt ze. Samen met Ilana Schelfhout slaagden de drie meisjes erin om in een recordtijd uit de escaperoom te geraken: ze hadden er 29 minuten en 30 seconden voor nodig. Niemand van de school deed het beter. Het bezoek aan de escaperoom duurt iets meer dan een halfuur, afhankelij­k van de snelheid van de bezoekers.

Sint-Eduardus heeft zowel ASO als TSO-richtingen. De escaperoom was niet alleen bedoeld voor de richtingen die voorbereid­en op de zorgsector. Ook de ASO-richtingen economie en moderne talen konden kennismake­n met de uitdaging. “We doen dat omdat er toch altijd leerlingen uit die richtingen aan verdere studies in de zorgsector denken. Zo kunnen we hen een duwtje in de rug geven”, zegt directeur Broos.

Joannic Bossaerts Leerlinge Sint-Eduardus

‘‘Ik was al van plan om ergotherap­ie te gaan studeren, maar nu weet ik het zeker.’’

 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERROGODS ?? Joannic Bossaerts, Laura Bressinck, Pauline Ceulemans en Ilana Schelfhout.
FOTO'S JORIS HERROGODS Joannic Bossaerts, Laura Bressinck, Pauline Ceulemans en Ilana Schelfhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium