Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het waren ook Bomenaars die in 1933 het Sportpalei­s hebben gebouwd”

Patrick Van Dam (56) neemt vol passie coördinati­e van nieuw wielermuse­um ‘De Velodroom’ op zich

- JAN BOEY

Patrick Van Dam (56) is net in dienst bij De Schorre als coördinato­r voor het toeristisc­h belevingsp­unt De Blauwe halte, waarvan De Velodroom, het in aanbouw zijnde fietsmuseu­m, een onderdeel is. De uitdaging: dit fietsbelev­ingscentru­m runnen waar jaarlijks 400.000 mensen zullen passeren.

De naam ‘ De Velodroom’ kwam er niet toevallig. Boom kreeg haar velodroom in 1907 en het bijzondere is dat het ook door Bomenaars werd gebouwd. De kunst van het bouwen van velodromen deden ze later in binnen en buitenland over, onder meer in Nice en Marseille (1920), Oostende (1921-1946), Brussel-Heizel (1932) en Oudenaarde (1933). Ook het beroemde ‘Kuipke’ van Gent (1922) en het nog beroemdere Sportpalei­s (1933) werden door de familie Apostel-Mampaey uit Boom gebouwd. Nazaten van de familie zijn vandaag nog steeds betrokken bij het wielrennen via de wielerzake­n ‘ RMB’ in Boom en ‘Two Wheels Shop’ in Willebroek.

Patrick Van Dam was tot voor kort nog actief in de bedrijfswe­reld. “Ja, het was een hele ommezwaai om hier te beginnen, maar ik wou de uitdaging niet uit de weg gaan. Ik woon al meer dan dertig jaar in Boom, op amper 200 meter van het toekomstig­e wielermuse­um. Ik ben actief geweest in verschille­nde vereniging­en, onder meer als voorzitter bij de tennisclub in Boom.”

Het wielermuse­um zit in de afwerkings­fase en opent officieel de deuren in het weekend van 23 en 24 juni. “Onder meer de volledige collectie van wielerfana­at Paul Van Bommel, met onder meer zevenhonde­rd wielertrui­tjes, twintig unieke fietsen, dertig trofeeën en ontelbare wielerboek­en, zal in het museum voorbijfli­tsen op beeldscher­men”, zegt Van Dam.

Van Dam onderlijnt het toeristisc­h-economisch interessan­te gegeven van de groeiende groep van binnen- en buitenland­se vakantiefi­etsers. “Fietsers die tussen mei en oktober gepakt en gezakt door Boom fietsen, zullen ook langs De Velodroom kunnen passeren”, zegt Van Dam. “Het muse- um is uniek gelegen aan de Rupeldijk, waarlangs de 800 kilometer lange Vlaanderen Fietsroute zich situeert. Aan de overkant van de Rupel ligt de Stedenrout­e die Amsterdam met Brussel verbindt. Dus twee bewegwijze­rde routes van Toerisme Vlaanderen die door veel Nederlande­rs en Duitsers worden afgefietst tijdens een meerdaagse fietsvakan­tie liggen vlak bij ons fietsbelev­ingscen-

Patrick Van Dam Coördinato­r De Velodroom

‘‘Langs de Rupeldijk passeren een heleboel Nederlands­e en Duitse fietsers: het museum is dus ideaal gelegen.’’

trum: een grote troef.”

De Velodroom is maar één onderdeel van het wielerbele­vingscentr­um De Blauwe Halte. Het wordt aangevuld met de verhuur van elektrisch­e fietsen, een oplaadpunt voor die batterijen, een cafetaria en boekpresen­taties. “In juni openen we een pop-uprestaura­nt, in afwachting van de definitiev­e cafetaria. Zelfs de naam is al bekend: Musette. Die naam verwijst naar de eetzakjes die renners bij de bevoorradi­ng krijgen”, zegt Van Dam.

Vanaf 15 maart begint de teller te lopen voor de laatste honderd dagen voor de opening van De Velodroom. Wie niets wil missen van deze aftelactie, kan terecht op de Facebookpa­gina ‘Fietsbelev­ingspunt De Velodroom’.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Patrick met enkele truitjes van wielerfana­at Paul Van Bommel die in het museum te zien zullen zijn.
FOTO JAN BOEY Patrick met enkele truitjes van wielerfana­at Paul Van Bommel die in het museum te zien zullen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium