Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schurft bij vzw LEEF onder controle

Centrum twee keer geteisterd door besmetteli­jke huidziekte

-

De vzw LEEF op de Herentalse­baan in Ranst, een centrum voor volwassene­n met een verstandel­ijke beperking, werd twee keer geconfront­eerd met een schurftuit­braak. De situatie zou nu onder controle zijn.

De vzw LEEF heeft twee dagcentra en vijf woningen. Schurft is een besmetteli­jke ziekte waarbij een kleine spinachtig­e parasiet gangetjes graaft in de huid. Die veroorzake­n jeuk over het hele lichaam. “We hebben hier tweemaal een besmetting gehad”, bevestigt directeur Peter Pas. “Bij de laatste uitbraak hebben we kun- nen vaststelle­n wie de externe bron was. We hebben altijd transparan­t gecommunic­eerd. Al onze voorzienin­gen en personeels­leden werden op de hoogte gebracht, net als alle begeleider­s.”

Iedereen met sporen werd behandeld. “Er was ook overleg met de provincial­e medische inspectied­ienst, die ons advies heeft verleend hoe we de situatie best aanpakten”, vertelt Peter Pas.

De vzw LEEF gaat nu zeker een half jaar alert blijven bij de verzorging­smomenten. “Onze cliënten hebben sowieso al meer last van huiduitsla­g dan gemiddeld. De incubatiet­ijd van schurft is zes we- ken. We hopen dat we er nu van verlost zijn.”

Schurft was na de Tweede Wereldoorl­og zo goed als verdwenen, maar duikt de jongste tijd weer meer en meer op in verzorging­sinstellin­gen. Zo raakte zaterdag nog bekend dat vijf bewoners, een familielid en twee personeels­leden van woonzorgce­ntrum ZNA Joostens in Sint-Antonius (Zoersel) werden getroffen door schurft. Vorige maand moesten woonzorgce­ntrum Crayenhof in Burcht en De Regenboog in Zwijndrech­t 72 bewoners en personeel preventief behandelen na een uitbraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium