Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Asbest komt vrij na brand

Chalet van vissersclu­b ’t Zit Er In in Oude Vaartstraa­t gaat in vlammen op

- THEO DERKINDERE­N

Een hevige brand heeft zondagnach­t de chalet van vissersclu­b ’t Zit Er In in Ranst helemaal in de as gelegd. De leden van de club zijn zwaar aangeslage­n, maar hopen dat ze hun chalet snel weer kunnen opbouwen. Tijdens de brand kwam er asbest vrij.

Toen de brand werd opgemerkt, stond het afgelegen gebouw al in lichterlaa­ie. “We hebben er het raden naar hoe de brand is ontstaan”, zuchten voorzitter Tom Van Peteghem en ondervoorz­itter Jurgen Sluyts. “Zondag is er hier nog een viswedstri­jd geweest. Door het mooie weer kwam er heel wat volk op af. Toen we ons clublokaal ’s avonds afsloten, deden we nog een extra controle om na te gaan of alle elektricit­eit was uitgeschak­eld. Dat doen we altijd. We komen hier maar één of twee keer per week. Er stond ook een kachel in het gebouw, maar die was ook niet meer in werking toen we vertrokken.” Het waren de eigenaars van het domein die voorzitter Tom zon- dagnacht op de hoogte brachten van de brand. “Om 3.30u belden ze hier aan. Toen ze me vertelden dat ons clublokaal in brand stond, was ik er echt niet goed van. Het was net alsof ik een mokerslag kreeg”, zegt Tom.

Alles verloren

De brandweer kon niet vermijden dat de hele chalet uitbrandde. “Het doet ons enorm veel pijn. We hebben het clublokaal de voorbije twee jaar wat opgeknapt, maar nu is alles verloren. Tafels, kasten, stoelen, de toog en het vissersmat­eriaal van enkele leden. Ook dat is zwaar om dragen. Uiteindeli­jk ben je als visser enorm gehecht aan je materiaal. Alles nieuw kopen, is opnieuw een zware investerin­g.” Ondanks de zware brand laten ze de moed bij ’t Zit Er In niet hele- maal zakken. “We willen dat onze club blijft bestaan. We hopen dat er snel groen licht komt van de experts en eigenaar, zodat we alles kunnen afbreken en een nieuwe chalet bouwen. We hebben een vijftigtal leden, van wie zelfs 25 niet-vissende leden. We zijn een hechte groep vrienden geworden. Dat willen we niet verloren laten gaan.” Omdat er golfplaten op het dak van de chalet lagen, is er tijdens de brand asbest vrijgekome­n. Onder meer op een perceel achter de uitgebrand­e chalet en op de straat kwamen asbestdeel­tjes neer. “We hebben onmiddelli­jk de nodige stappen ondernomen om alles op te ruimen. Via Be-Alert werden de omwonenden ingelicht, maar er is absoluut geen reden tot paniek of gevaar voor de volksgezon­dheid”, laat waarnemend burgemeest­er Tine Muyshondt (CD&V) weten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

 ?? FOTO BFM ?? Bij de aankomst van de brandweer staat het gebouw al in lichterlaa­ie.
FOTO BFM Bij de aankomst van de brandweer staat het gebouw al in lichterlaa­ie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium