Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Haaien? Daar ben ik niet mee bezig tijdens een triatlon”

Sara Van de Vel (23) serveert pasta om geld in te zamelen voor Zuid-Afrikaans avontuur

- FILIP SPOELDERS

Sara Van de Vel uit Lint neemt op 1 september deel aan het WK op de Ironman-triatlon in Zuid-Afrika. Om haar trip te financiere­n, organiseer­t ze een toertocht en een pastadag in Kontich. “Om het seizoen rond te komen, heb ik 6.000 euro nodig”, vertelt ze.

In september vorig jaar kon Sara haar ticket afdwingen voor het WK Ironman 70.3 of de halve triatlon. “Ik deed altijd korte afstanden of de sprint, maar vorig jaar in Turkije deed ik voor het eerste een halve triatlon. Het was ook meteen mijn eerste deelname aan de Ironman. Ik won die wedstrijd bij de leeftijdsc­ategorie U24 en zo kon ik me plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika”, vertelt Sara. Het was zeker een apart avontuur. “Voor het eerst was ik voor een wedstrijd zo ver van huis. Ik was ook helemaal alleen op pad. Maar zo leerde ik wel veel andere triatleten kennen, met elk hun eigen verhaal. Zo’n Ironman geeft trouwens een heel ander gevoel dan de gewone wedstrijde­n omdat er zoveel verschille­nde nationalit­eiten bijeenkome­n.”

Toertocht en pasta

Sara is aangeslote­n bij de Antwerpse club Atriac en ze heeft ook enkele sponsors. Maar om de reis naar Zuid-Afrika te betalen, heeft ze extra financiële middelen nodig. “Zo’n buitenland­se wedstrijde­n betaal ik zelf en ook het regelen van de hotels is voor mij, aangezien ik nog geen prof ben. Daarom organiseer ik een toertocht en een pastadag. Als dat lukt, kan ik er misschien een jaar- lijkse fandag van maken. Om dit seizoen rond te krijgen, heb ik 6.000 euro nodig.” Het evenement vindt plaats op zondag 25 maart in zaal Pronkenbor­g in Kontich. Tussen 8 en 14u kunnen sportievel­ingen starten voor een toertocht van 25, 60 of 110 kilometer. Vanaf 12u wordt de pasta geserveerd.

Blessure

Het initiatief moet Sara begin september tot in Zuid-Afrika brengen. “Ik kijk er echt naar uit. Zuid-Afrika is een land dat ik graag wou ontdekken. Het zwemgedeel­te gebeurt in de oceaan. Ik ben bang om te zwemmen in open water en aan de kust van Zuid-Afrika zitten ook haaien, maar tijdens een wedstrijd denk ik niet aan zulke zaken.” De Lintse begon vijf jaar geleden met triatlon. “Ik heb altijd gelopen. Maar tijdens een blessure ben ik gaan fietsen en ik ondervond dat me dat beter lag dan lopen. Zo heb ik uiteindeli­jk eens meegedaan aan een triatlon. Dat viel mee, behalve dat mijn zwemtechni­ek niet goed was. Ik kon alleen schoolslag en geen crawl. Tijdens het fietsen moest ik dus serieus inhalen. Onder andere dankzij mijn coach Peter Croes is dat onderdeel nu fel verbeterd. Het is de afwisselin­g in de sport die me zo aanspreekt.”

Voeding

Sara droomt ervan om prof te worden. “Dit seizoen ga ik me testen op de halve triatlon. Als dat meevalt, kan ik volgend jaar misschien prof worden. Niet dat ik dan kan leven van mijn sport, maar tegen het einde van het jaar kan ik mijn diploma Voeding en Dieet behalen. Het zou mooi zijn om in bijberoep iets te doen met mijn opleiding en voor de rest alles op triatlon te kunnen zetten. Voor dit jaar heb ik enkele wedstrijde­n op mijn programma staan waarbij ik me kan meten met de Belgische top. Op 29 april doe ik mee aan een wedstrijd in Marbella. Mijn categorie U24 start samen met de profs zoals Sofie Goos en Tine Deckers. Dan kan ik meteen ondervinde­n hoever ik nog van hun niveau verwijderd ben”, zegt Sara, die momenteel twintig uren per week traint.

Inschrijve­n voor de toertocht (7 euro), de pastadag (10 euro) of beiden (15 euro) kan via sarasridet­osa@gmail.com. Ook de dag zelf er worden ingeschrev­en voor 8, 12 en 18 euro.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Sara Van de Vel.
FOTO FILIP SPOELDERS Sara Van de Vel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium