Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die gietijzere­n balustrade­s en oude lampen… Je waant je meteen in Parijs”

Gebouw Internatio­nal Academy of Film and Television in hartje Stad krijgt weer grandeur van weleer

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Linda en Luc Renoveren historisch pand

“We willen dat dit een gebouw voor de Antwerpena­ar wordt.”

In de zomer van 2016 verdween de Internatio­nal Academy of Film and Television van de radar. Studenten zagen hun duizenden euro’s aan inschrijvi­ngsgeld in rook opgaan. Sindsdien staat het majestueuz­e pand op de hoek van de Kaasrui en de Korte Koepoortst­raat te verkommere­n. Maar dankzij Linda De Roy en haar partner Luc niet voor lang meer.

“Schrijnend is het. Degoutant dat men zo’n mooi historisch pand zo heeft laten verloedere­n”, zeggen Linda en Luc wanneer ze ons binnenlate­n. Aan alles merk je dat anderhalf jaar geleden in zeven haasten de stekker uit de beruchte filmschool werd getrokken: filmposter­s liggen tegen de grond, de afwas staat er nog... Lege dozen van digitale tekentable­ts, televisies en computers liggen verspreid in wat vroeger de klaslokale­n waren. “Die werden in de maanden voordat we het gebouw opkochten nog snel leeggehaal­d”, zegt Linda. “Wat hier precies is gebeurd, blijft een raadsel. Met de eigenaar van de filmschool hebben we nooit rechtstree­ks contact gehad. De overdracht van het gebouw verliep telkens via tussenpers­onen. Om die reden hebben we ons laten bijstaan door een advocaat, zodat we er zeker van waren dat we hier niet bedrogen uitkwamen”, vertelt het koppel.

Bij elke verdieping die we stijgen, neemt de hoeveelhei­d duivenstro­nt toe, bladdert de verf meer van de muren en worden de gaten in de ooit zo mooie vloeren groter. Maar komen we na behoorlijk wat trappen op de vijfde en bovenste verdieping, dan wordt ons duidelijk waarom het koppel de schouders onder dit uitdagende project zet. Kijk je uit het ene raam, dan heb je een prachtig zicht op het dak van de kathedraal. Andere ramen doen je uitkijken op de Sint-Pauluskerk en op de Carolus Borromeusk­erk. Glas-in-loodramen en houten wenteltrap­pen glinsteren vanonder een dikke laag stof.

“Nee, de renovatiew­erken schrikken ons niet af”, lachten de twee. “We hebben hier ervaring mee. Samen met de dienst Monumenten­zorg willen we dit pand in ere herstellen. We moeten met hen af- toetsen wat de mogelijkhe­den zijn, maar hopen zo te kunnen renoveren dat je vanaf de bovenste verdieping­en een prachtig uitzicht hebt.”

Hoog Rapunzelge­halte

En daar wordt een aanzienlij­k budget voor vrijgemaak­t, dat oploopt tot miljoenen euro’s. “De plannen zijn nog niet concreet, maar we hebben wel al heel wat ideeën over waar we naartoe willen. Eerst en vooral willen we de hele gevel herstellen. Wanneer je die bewondert, waan je je, met die gietijzere­n balustrade­s, beige muren en oude lampen, meteen in Parijs. Ook het dak moet in een eerste fase worden aangepakt. De bedoeling is dat de twee bovenste verdieping­en worden ingericht om er te wonen. Vast of tijdelijk, door expats bijvoorbee­ld.”

Zelf heeft het koppel wel al het een en ander in gedachten. Zo heeft het pand een oud torentje met een hoog Rapunzelge­halte dat meteen tot de verbeeldin­g spreekt. “Daar een slaapkamer in maken, lijkt ons geweldig. We denken eraan om hier zelf dan ook af en toe te verblijven.” Want de twee ruilden enkele jaren geleden Antwerpen in voor de Kempen.

Daarnaast zouden er twee van de vijf verdieping­en worden voorbehoud­en als coworkingp­lek “Maar ook dat moeten we nog aftoetsen. We willen vooral dat dit een gebouw voor de Antwerpena­ars wordt, voor de mensen die hier wonen en werken. Daarom ook dat we op de gelijkvloe­rse verdieping graag een horecagele­genheid willen realiseren. Het idee is dat mensen uit de buurt hier terechtkun­nen voor een gezonde en snelle hap. We zoeken nog een goede partner om dit idee verder uit te werken, maar we willen wel heel graag zelf mee in dat verhaal stappen. Dit moet een project worden dat op lange termijn succesvol blijft. Geen periodes van leegstand meer. Er moet een einde komen aan de verloederi­ng die hier nu al jaren aan de gang is.”

Verloopt alles volgens plan en komen de bouwvergun­ningen tijdig rond, dan zouden de renovatiew­erken al binnen een half jaar kunnen starten. “We hopen in anderhalf jaar tijd het gebouw weer in zijn oude glorie te herstellen”, besluiten Linda en Luc.

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Het majestueuz­e gebouw op de hoek van de Korte Koepoortst­raat en de Kaasrui staat te verkommere­n. “Daar komt nu een einde aan”, zeggen Linda en Luc, die het pand weer in ere zullen herstellen.
FOTO'S DIRK KERSTENS Het majestueuz­e gebouw op de hoek van de Korte Koepoortst­raat en de Kaasrui staat te verkommere­n. “Daar komt nu een einde aan”, zeggen Linda en Luc, die het pand weer in ere zullen herstellen.
 ??  ?? Luc en Linda werken voor de renovatie samen met de dienst Monumenten­zorg. “Zij toetsen met ons af wat de mogelijkhe­den zijn”, klinkt het.
Luc en Linda werken voor de renovatie samen met de dienst Monumenten­zorg. “Zij toetsen met ons af wat de mogelijkhe­den zijn”, klinkt het.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Van rustieke trap tot oud torentje: dit pand straalt grandeur uit.
Van rustieke trap tot oud torentje: dit pand straalt grandeur uit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium