Gazet van Antwerpen Stad en Rand

44 jaar wachten: ook nu nog geen spoor van vermisten

Nieuwe zoektocht naar twee twintigers die in 1974 verdwenen

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Nederland wachtte gisteren met ingehouden adem op een doorbraak in de 44 jaar oude verdwijnin­gszaak van Piet Hölskens en Hans Martens. Een hele dag lang werd een waterplas in het Noord-Brabantse Deurne uitgekamd op zoek naar een spoor van de twee vrienden die in 1974 mysterieus verdwenen. “Ik heb mijn ouders beloofd dat ik ooit mijn broer naast hen zou begraven.”

Een gespeciali­seerd politietea­m speurde gisteren met sonarappar­atuur de bodem van De Brink, een waterplas in het Nederlands­e Deurne, volledig af. Een detectiveb­ureau had aanwijzing­en dat hier minstens de rode Fiat 850 Coupé zou worden gevonden waarin arbeiders Piet Hölskens en Hans Martens op 16 maart 1974 verdwenen. Hans en Piet waren toen 21 en 22 jaar.

“Volgens verschille­nde mensen is hun auto in de waterplas beland”, zegt Judith Houben, de privédetec­tive die de zaak sinds 2015 onderzoekt. Volgens haar zijn Piet Hölskens en Hans Martens 44 jaar geleden naar de plaats gelokt en vermoord. “Het was een afrekening met Hans, die volgens mij een affaire had met de vrouw van de moordenaar. Zijn vriend Piet was volgens mij gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.”

De detective beweert dat ze zelfs met de vermeende moordenaar heeft gesproken, maar dat die alles ontkende.

Teleurstel­ling

“Al 44 jaar lang denk ik iedere dag aan mijn oudere broer Piet”, zegt Jan Hölskens.

Wat er precies met zijn broer is gebeurd, daarover durft hij zich niet uit te spreken. Voor hem is maar één zaak belangrijk: “Mijn broer en Hans terugvinde­n.”

De hele dag bleven familieled­en van Piet Hölskens en Hans Martens de zoektocht volgen vanaf de oever. “We weten dat de kans klein is dat er nog iets over is van de lichamen als ze hier al bijna 44 jaar liggen. Maar de auto is hopelijk iets makkelijke­r te vinden. Zelfs als alleen maar de nummerplaa­t wordt gevonden, komt er voor ons al een einde aan veel onzekerhei­d”, zei Jan Hölskens nog aan het begin van de dag. Maar de speurders moesten de familieled­en teleurstel­len: er werd niets gevonden.

Toch blijven de families op hoop leven. “Je kunt je wel voorstelle­n wat voor een opluchting het zou betekenen als we op een dag een spoor zouden vinden”, aldus Jan Hölskens. “Hoe eerder dat gebeurt, hoe liever. Ik rust alleszins niet voor het mysterie is opgelost. Ik heb mijn ouders beloofd dat ik mijn broer op een dag naast hen zou begraven.”

Jan Hölskens Broer

“Zelfs als alleen maar de nummerplaa­t wordt gevonden, komt er voor ons al een einde aan veel onzekerhei­d.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Een nieuwe zoektocht naar het autowrak van Piet Hölskens en Hans Martens leverde geen resultaat op.
FOTO BELGAIMAGE Een nieuwe zoektocht naar het autowrak van Piet Hölskens en Hans Martens leverde geen resultaat op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium