Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May heeft het gehad met Moskou

Britse premier wijst naar Rusland na moordpogin­g op ex-spion

- DOMINIQUE MINTEN

De Britse premier Theresa May schuift de schuld voor de moordpogin­g op de voormalige dubbelspio­n Sergei Skripal (66) en zijn dochter in de schoenen van de Russische regering. Skripal, die momenteel “kritiek maar stabiel” is, bleek namelijk vergiftigd met een militair zenuwgas dat ontwikkeld werd door Rusland.

De diplomatie­ke spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland loopt snel op. In een toespraak in het Lagerhuis heeft de Britse premier, Theresa May, de verantwoor­delijkheid voor de gifaanval in Salisbury helemaal bij de Russische overheid gelegd. May ziet twee mogelijkhe­den: ofwel is Moskou er rechtstree­ks verantwoor­delijk voor, ofwel heeft het de controle verloren over zijn gifarsenaa­l, waardoor het in verkeerde handen is gevallen.

May baseert zich op de conclusies van het onderzoek naar het gebruikte zenuwgas. Dat werd geïdentifi­ceerd als onderdeel van het zenuwgas ‘Novitsjok’. Volgens de Britse militaire onderzoeke­rs heeft Rusland dat soort gas vroeger gemaakt. Daarom eist May dat de Russische ambassadeu­r in Londen volledige openheid geeft over het Novitsjok-programma van het Russische leger aan de VN-organisati­e voor het Verbod op Chemische Wapens.

Maar de kans is klein dat dat gebeurt. De woordvoers­ter van het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken deed de toespraak van May al af als een “circusact”. “Dit is politieke propaganda gebaseerd op een provocatie.” President Poetin blijft lacherig en cynisch doen. Hij bestempeld­e de zaak gisteren opnieuw als een interne Britse aangelegen­heid. “Laat de Britten het eerst maar eens tot de bodem uitzoeken, dan komen wij met een reactie.”

Gedaan met voorzichti­gheid

Dat May Moskou zo openlijk beschuldig­t, is opvallend. De premier is bij voorgaande aanvallen altijd uiterst voorzichti­g geweest. Als minister van Binnenland­se Zaken hield ze een gerechteli­jk onderzoek naar de moord op de Russische ex-spion Alexander Litvinenko zelfs lange tijd tegen. Uiteindeli­jk kwam dat onderzoek er toch. Twee jaar geleden kwam de voorzitter van het onderzoeks­team tot de conclusie dat de moord “waarschijn­lijk” uitgevoerd werd “met goedkeurin­g” van de Russische president Vladimir Poetin.

De conclusies van het Litvinenko-onderzoek spelen zeker een rol. Maar ook het feit weegt dat Moskou hardleers is. Litvinenko en Skripal zijn niet de enige Russen die op Britse bo- dem werden aangevalle­n. Bovendien zijn de relaties tussen Londen en Moskou de jongste twee jaar erg verslechte­rd. Mays minister van Buitenland­se Zaken, Boris Johnson, werpt zich op als Poetins scherpste criticus in Europa. Dat Russische hackers waarschijn­lijk hebben geprobeerd het Brexit-referendum te beinvloede­n, ligt May ook zwaar op de maag.

Rijke Russen in Londen

Maar welke sancties kan Londen Moskou opleggen als de nodige ophelderin­g uitblijft? May zei gisteren dat ze “een batterij aan maatregele­n voorbereid­t”. Iedereen kijkt dan in de eerste plaats naar de vele rijke Russen die zich de voorbije jaren in Londen gevestigd hebben. Sommigen onderhoude­n nog goede banden met het regime in Moskou. Zullen zij uitgewezen worden of zal er beslag worden gelegd op hun bezittinge­n?

Zeker is dat het klimaat in Londen ten aanzien van deze mensen aan het veranderen is. Justitie doet steeds meer onderzoek naar het kapitaal van de oligarchen en de rechters krijgen de steun van de Britse regering. Maar de vrienden van Poetin aanpakken, ligt nog steeds gevoelig. Sommigen hebben zich diep in de Britse samenlevin­g genesteld. De bekendste is ongetwijfe­ld Roman Abramovits­j, de eigenaar van voetbalclu­b Chelsea.

 ?? FOTO'S AP ?? Na de vergiftigi­ng op voormalig dubbelspio­n Sergei Skripal en zijn dochter moeten zelfs de ambulances in Salisbury gecontrole­erd worden op chemisch spul. Premier Theresa May (inzet) kan er niet mee lachen.
FOTO'S AP Na de vergiftigi­ng op voormalig dubbelspio­n Sergei Skripal en zijn dochter moeten zelfs de ambulances in Salisbury gecontrole­erd worden op chemisch spul. Premier Theresa May (inzet) kan er niet mee lachen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium