Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg betaalt gemiddeld 864 euro per maand af aan leningen

- DOMINIEK CLAES

Welgeteld 66% van de Belgen heeft ooit een lening afgesloten. Dat gebeurt vooral voor de aankoop van een woning of auto. Gemiddeld betaalt de Belg 863,85 euro per maand terug voor die lening(en). De eerste lening sluiten we meestal af als jongvolwas­senen, tussen 24 en 32 jaar. Hogere inkomens lenen veel vaker voor een woning dan lagere inkomens.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wikifin, de website voor financiële consumente­n van toezichtho­uder FSMA. Het onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeks­bureau Kantar TNS in januari, via een online vragenlijs­t aan duizend Belgen tussen 18 en 75 jaar.

Uit de resultaten blijkt dat twee op de drie Belgen ooit een lening hebben afgesloten. Bij de hogere inkomens (gezinsinko­men van 3.001 euro of meer) ligt dat aandeel hoger (79%).

De meeste Belgen betalen tot 40% van hun gezinsinko­men af. Wie de afgelopen vijf jaar problemen had met afbetalen, betaalt vaker een hoger percentage af. Met andere woorden: wie een te hoog aandeel van zijn gezinsinko­men aan leningen moet afbetalen, raakt sneller in de problemen.

Op dit moment heeft de helft van de Belgen een lening lopen. Daarvoor betalen ze maandelijk­s gemiddeld 863,85 euro af.

Woning en auto

De grootste hap gaat naar de afbetaling van de woning en auto. De energielen­ing (voor zonnepanel­en, isolatie of dubbele beglazing) is nog niet ingeburger­d. Ook voor relatief kleinere aankopen (tv, computer, smart- phone, vakantie, feest) wordt vaak een lening afgesloten.

Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste Belgen betalen met de kredietkaa­rt (van supermarkt of bank) of een gsm met een abonnement op afbetaling niet beschouwen als een vorm van krediet. Eén op de zeven Belgen gebruikt vaak de kredietkaa­rt bij geldtekort op de zicht- of spaarreken­ing. De bank is het meest overwogen kanaal om een lening af te sluiten (67%). Toch denkt 13% aan familie.

Aan 15% van de Belgen is al ooit een lening geweigerd, bij lagere gezinsinko­mens (1.750 euro of minder) is dat 25%.

Een op de tien Belgen heeft de afgelopen vijf jaar problemen gekend bij de terugbetal­ing van een lening. De 25- tot 44-jarigen ondervinde­n het vaakst terugbetal­ingsproble­men.

De helft van de Belgen klopt bij terugbetal­ingsproble­men eerst aan bij de aanbieder van het krediet.

14% van de Belgen is er zich niet van bewust dat bij laattijdig of niet terugbetal­en van een lening je op de ‘ zwarte lijst’ van wanbetaler­s terechtkom­t. Bij jongeren van 18 tot 24 jaar is dat zelfs 31%.

 ?? FOTO RR ?? Betalen met een kredietkaa­rt wordt door de meeste Belgen niet als een vorm van krediet beschouwd.
FOTO RR Betalen met een kredietkaa­rt wordt door de meeste Belgen niet als een vorm van krediet beschouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium