Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG …

Hoe kan Antwerpen jonge gezinnen in de stad houden?

-

Gelukkig, maar ook zorgen

Mijn man en ik kiezen er bewust voor om dicht bij de stad te wonen. De nabijheid van een vlotte tramverbin­ding, winkels, sociaal contact en vooral een prachtig Rivierenho­f houden ons hier. Het is een luxe om alles op fiets- en wandelafst­and te kunnen doen. Het is heerlijk om zo’n grote (speel)tuin en terrasjes in de buurt te hebben. En ook een cultureel uitstapje is nooit veraf. Maar er zijn absoluut ook zorgen: de onzekerhei­d over een school van je keuze voor ons kind, slechte luchtkwali­teit, het onveilige, drukke verkeer deden ons de laatste maanden vaak twijfelen. Als we geen voorkeursc­hool toegewezen krijgen of als de verkeerssi­tuatie te onveilig blijkt met kindjes, zien we ons ook genoodzaak­t om uit te wijken.

MARJOLEIN SCHUURMANS, DEURNE DORP

Groen Kwartier

Wij wonen op het Groen Kwartier. Hier wonen sinds enkele jaren heel veel jonge gezinnen. Ze kunnen genieten van een autovrije zone, kinderen spelen buiten en genieten van de groene plekken. We zitten heel dicht bij het station en ander openbaar vervoer. We hebben op de site een Velo-station en Cambio. Dus wat moeten we nog meer hebben om te genieten van de rust in het midden van een stad. Ik zou zeggen, meer van deze projecten in onze stad.

NICOLE BOGAERT, ANTWERPEN

Meer groen, betere scholen

Meer parkeerpla­atsen, meer groen, meer kwaliteits­volle scholen, meer speelplein­en, en veiligere straten. Zo houd je jonge gezinnen in de stad.

MINA EL JAFOUFI, ANTWERPEN NOORD

Antwerpen is te lelijk

De stad moet inzetten op aangenamer­e woonwijken: moderne hoogbouw in het centrum, omgeven met voldoende groen. Zolang Antwerpen een verzamelin­g van verloederd­e rijhuizen blijft zullen jongeren de stad enkel bezoeken voor recreatiev­e doeleinden. Buiten het shoppingdi­strict is Antwerpen gewoon lelijk.

DIEGO MAES, ANTWERPEN (STUDENTENB­UURT)

Wachten op een school

Wij wonen sinds een half jaar in de Cadixwijk met een kleuter die net naar school gaat en een baby’tje. Wij vinden het onbe- grijpelijk dat de stad een nieuwe wijk ontwikkelt om jonge gezinnen aan te trekken, maar dat er niet eens een kleuter- en lagere school aanwezig is. Resultaat is dat wij bij het aanmelden van ons zoontje bij elke school buiten het criterium afstand vielen en dat we nu, als twee fulltime werkende ouders, elke morgen het onmogelijk­e kunst- en vliegwerk moeten doen om ons zoontje drie kilometer verder in het stadscentr­um naar school te brengen om vervolgens terug het centrum uit te moeten rijden naar ons werk. Dit kunnen we onmogelijk volhouden. De school zou er pas binnen vijf, zes jaar komen. Veel te laat voor ons en vele van onze buren.

HANS WILLEMSEN, ANTWERPEN (CADIXWIJK)

Dure konijnenho­kken

Het antwoord is eenvoudig. Er werden de voorbije jaren in Antwerpen duizenden appartemen­ten bijgebouwd: types 95m² oppervlakt­e, 2 slaapkamer­s (een gewone en een kleine), een keukentje in de eetkamer wegens plaatsgebr­ek, een klein terrasje. Kostprijs 450.000 euro. Peperdure konijnenho­kken dus. Verbaast het dat dit aanbod geen gezinnen met kinderen aantrekt? Blijkbaar waren de opbrengste­n van projectont­wikkelaars belangrijk­er dan de nood aan kwalitatie­ve bebouwing.

PAUL DIB, ANTWERPEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium