Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regisseur vliegt naar 1975 en landt tussen de duiven

-

Voor de terugkeer van Jan Verheyen (54) naar 1975 in

Groeten Uit heeft VTM duif op het menu laten zetten, levend én niet meer zo levend. De filmregiss­eur groeide op tussen de diertjes, met een duivenmelk­er als vader.

Duifje met frietjes en sla: in 1975 ging het er vlotjes in bij de 12-jarige Jan Verheyen. Die was als kind verschrikk­elijk verlegen. Zo verlegen zelfs dat Verheyen zijn ouders soms hoorde praten over hun zoon en hoe ze hem uit zijn isolement konden krijgen. In die tijd was het niet verboden om niet wenselijke karaktertr­ekken uit je kind te ranselen, maar de vader van Jan Verheyen koos gelukkig voor de zachtere weg: hij nam zijn zoon mee op café. Pa Verheyen was duivenmelk­er en gebruikte het café als uitvalsbas­is. De makers van Groeten Uit regelden een ontmoeting tussen Jan en zijn gezin en zijn vader en collega-duivenmelk­ers.

Uit de reis van Jan Verheyen, zijn vrouw Lien, dochter Anna en haar vriendin Madelief naar 1975 leren we dat de regisseur van Dos

sier K. en Het Tweede Gelaat al erg jong bezeten was door film. Verheyen viel als een blok voor Jaws, de film waarin Steven Spielberg zijn tanden liet zien. Maar er was ook een Canadese film die de 12jarige Jan Verheyen mateloos intrigeerd­e: Ilsa, Wolvin van de SS. Niet geschikt voor kinderen wegens boordevol seks en geweld, maar dat hield de kleine Verheyen niet tegen om toch de cinema binnen te sluipen.

Bart Kaell en Luc Appermont

Het is vanavond ook uitkijken naar het bezoek van Luc Appermont en Bart Kaëll. Appermont is volgens Verheyen “de jaren 70 in persoon”. Jans vrouw Lien zei dat ze vroeger “altijd een man als Luc wilde”.

 ?? FOTO VTM ?? Jan Verheyen keert met zijn vrouw Lien, dochter Anna en haar vriendin Madelief terug naar 1975.
FOTO VTM Jan Verheyen keert met zijn vrouw Lien, dochter Anna en haar vriendin Madelief terug naar 1975.
 ?? FOTO VTM ?? Met zijn vader en collega-duivenmelk­ers.
FOTO VTM Met zijn vader en collega-duivenmelk­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium