Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONSTERFELI­JK met dank aan zijn muze

Topcouturi­er Hubert de Givenchy overlijdt op 91-jarige leeftijd

- KRISTOF SIMOENS

De zwarte jurk van Audrey Hepburn in Breakfast at Tiffany’s. Of de bloemetjes­jurk waarin Jackie Kennedy een eerste keer Frankrijk bezocht als first lady. Beide creaties van Hubert de Givenchy, beide even legendaris­ch. De Franse topcouturi­er – die in één adem genoemd wordt met Coco Chanel, Christian Dior en Yves Saint Laurent – overleed het voorbije weekend in zijn slaap. Hij werd 91.

“Hubert de Givenchy wist als geen andere twee zeldzame kwaliteite­n te verzoenen: hij kon tegelijk innovatief en tijdloos zijn.” Mooie woorden van Bernard Arnault, topman van het Franse luxeconcer­n LVMH en sinds 1988 eigenaar van het modehuis Givenchy, bij het overlijden van het Franse mode-icoon. “Hij was een van de ontwerpers die Parijs in de jaren 50 definitief op de kaart zette als hoofdstad van de modewereld.”

‘Casual chic’ avant la lettre

Hubert James Taffin de Givenchy was de tweede zoon van een Franse adellijke familie. Hij vertrok op zijn 17de naar Parijs, studeerde af aan de École des Beaux-Arts en leerde het vak bij enkele couturiers met naam. Die zou hij al snel overvleuge­len wanneer hij begin jaren 50 zijn eigen modehuis start. De ambitieuze “dandy” breekt met de strikte regels van die tijd en innoveert met comfortabe­le, fris ogende en vooral betaalbare séparables: lichte en luchtige rokjes en blouses die je onderling kunt combineren.

“Ik wilde geen klassiek haute couture-modehuis. Ik droomde van een grote boetiek, waar dames zich met verbeeldin­g en in alle eenvoud kunnen kleden. Met stukken die makkelijk te dragen zijn, zelfs op reis, en gemaakt van ravissante maar betaalbare stoffen.” Casual chic avant la lettre dus.

Voor zijn stijl vindt de jonge twintiger inspiratie bij zijn grote idool Cristóbal Balen- ciaga, die hij in 1953 in New York ontmoet. Tussen de twee ontstaat een hechte vriendscha­p die zal duren tot aan Balenciaga’s dood in 1972. “Ik had al gewerkt met Fath, Piguet, Lelong en Schiaparel­li, maar pas toen ik hem ontmoette, begreep ik dat ik nog niets kon”, zei de Givenchy ooit.

De ‘Audrey-look’

Toch is het een andere ontmoeting die de Franse couturier definitief op de wereldkaar­t zet. We schrijven nog altijd 1953, wanneer een gemeenscha­ppelijke vriend de couturier laat weten dat mademoisel­le

Hepburn hem graag wil ontmoeten. In de overtuigin­g dat het gaat om de Amerikaans­e topactrice Katharine Hepburn – de jonge Audrey is op dat moment in Frankrijk nog een nobele onbekende – stemt hij meteen in. Een gigantisch misverstan­d. Maar het klikt wonderwel. Vanaf dan zweert de actrice, op het witte doek én privé, bij de creaties van de Givenchy. Met haar mythische little black dress in Breakfast at Tiffa

ny’s (1961) en haar oogstrelen­de gardero- be in How to Steal a Million (1966) maakt ze zichzelf en de Franse couturier onsterfeli­jk. In 1957 lanceert de Givenchy ook zijn eerste parfum: L’Interdit. Met Audrey Hepburn als inspiratie­bron én gezicht van de campagne.

“De enige kledij waarin ik mijzelf ben, is die van Givenchy. Hij is meer dan een designer, hij creëert een persoonlij­kheid”, zou Hepburn later zeggen. Die ‘Audreylook’ zal tal van andere beroemdhed­en, onder wie actrices Jane Fonda en Elizabeth Taylor alsook prinses Grace van Monaco, weten te bekoren. Net als Jackie Kennedy, die een van zijn creaties – een lange avondjurk met bloemetjes – legendaris­ch maakte door ze te dragen bij haar eerste officiële bezoek als first lady aan Frankrijk in 1961.

In 1988 verkoopt Hubert de Givenchy zijn modehuis aan de Franse luxegroep LVMH. Hij blijft aan als creatief directeur tot in 1995, tot hij op een kritische manier een punt zet achter zijn carrière van bijna een halve eeuw. “Ik was een gewone medewerker geworden van wie de naam misbruikt werd”, zei hij bij zijn vertrek. Met een laatste collectie haute couture in juli van dat jaar – grote kleppers als Yves Saint Laurent, Christian Lacroix, Kenzo, Paco Rabanne en Valentino zaten op de eerste rij – en nog een ultieme prêt-à-portercoll­ectie in oktober – met een minutenlan­ge staande ovatie van zijn Parijse publiek – nam Hubert de Givenchy definitief afscheid van de modescène.

Artistieke testament

Vorige zomer liet de couturier nog een keer van zich spreken met een grote overzichts­tentoonste­lling in La Cité de la Dentel

le et de la Mode in Calais. Daarvoor had hij, ondanks zijn gevorderde leeftijd, hoogstpers­oonlijk zijn 80 meest spraakmake­nde creaties geselectee­rd. Het zou zijn artistieke testament worden.

 ?? FOTO © ARNOLDO MONDADORI EDITORE S.P. ?? De Britse actrice Audrey Hepburn met een Givenchy-kleedje. “Hij is meer dan een designer”, zei ze.
FOTO © ARNOLDO MONDADORI EDITORE S.P. De Britse actrice Audrey Hepburn met een Givenchy-kleedje. “Hij is meer dan een designer”, zei ze.
 ?? FOTO AFP ?? Hubert de Givenchy.
FOTO AFP Hubert de Givenchy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium