Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het schandaal: chronologi­sch

-

3 februari 2003: de politie krijgt een anonieme klacht in verband met het misbruik van kredietkaa­rten bij de lokale politie van Antwerpen. Een discreet gevoerd onderzoek deint al snel uit richting stadhuis. Het gesjoemel, al of niet bewust, lijkt groter dan gedacht.

10 maart 2003: schepen Tuur Van Wallendael (sp.a) dient als voorzitter van de raad van bestuur van vzw Soma (Stedelijke Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij Antwerpen) een klacht in voor verdachte uitgaven die gemaakt werden door stadssecre­taris Fred Nolf, zijn adjunct Freddy Vandekerkh­ove en stadsontva­nger Roger Bekaert. Nolf en Vandekerkh­ove gebruikten de kredietkaa­rt van de stad waarmee ze kosten die ‘eigen zijn aan hun ambt’ kunnen betalen ook voor eigen gebruik, zo blijkt. De betrokkene­n worden later op non-actief gezet.

11 maart 2003: Vlaams Belang-fractievoo­rzitter Filip Dewinter dient een klacht in bij het parket van Antwerpen wegens misbruik van kredietkaa­rten door verscheide­ne ambtenaren van de stad. Zo blijkt onder meer dat de stadssecre­taris privézaken kocht met de Visa-kaart van de stad en de directeur van de politiesch­ool maakte reisjes naar Barcelona en Valencia op kosten van de Antwerpena­ren. Ook twee schepenen worden op onregelmat­igheden betrapt. Schepen van Sport, Emancipati­e, Informatie, Samenlevin­gsopbouw en Communicat­ie Chantal Pauwels (Agalev) zou een factuur voor een etentje twee keer hebben ingebracht. “Een foutje van de administra­tie”, volgens haar. Schepen Ann Coolsaet (VLD) gebruikte haar kaart voor een weekendje in een Brugs hotel en de aankoop van een Delvaux-handtas. Verder kochten ambtenaren onder meer kleding, parfum, een sleutelhan­ger en geboorteka­artjes op kosten van de stad. 12 maart 2003: toenmalig VLD-voorzitter Karel De Gucht zegt dat de vier schepenen van zijn partij ontslag zouden moeten nemen uit het schepencol­lege. De leden van het college beslissen alle uitgaven, restaurant­kosten uitgezonde­rd, terug te betalen. 13 maart 2003: burgemeest­er Leona Detiège (sp.a) ziet geen uitweg meer. Ze kondigt, onder druk van de partijbest­uren, het ontslag van het voltallige schepencol­lege aan. Antwerpen zit in een diepe crisis.

15 maart 2003: het onderzoek wordt opgedeeld in drie luiken: het Visa-luik, gesjoemel met geld van de stads-vzw’s Soma en Telepolis en geknoei bij politiesch­ool Potva. Een nieuwe grote naam wordt geslachtof­ferd: Luc Lamine, de populaire hoofdcommi­ssaris van de Antwerpse politie, wordt aan het kruis genageld wegens verduister­ing en schriftver­valsing. Lamine schreeuwt zijn onschuld uit, maar zet wel een stap opzij. Hij zal later over de hele lijn worden vrijgespro­ken.

18 maart 2003: de cel corruptie en fraudebest­rijding van de gerechteli­jke politie neemt het onderzoek over. Het Antwerps parket voert een gerechteli­jk onderzoek naar onder meer de financiële geldstrome­n van de vzw Soma, naar de contracten met publicitei­tsfirma JC Decaux en naar het misbruik van Visa-kaarten.

20 maart 2003: opnieuw opschuddin­g wanneer de Antwerpse onderzoeks­rechter Dirk Verhaeghe stadssecre­taris Fred Nolf en Roger Bekaert naar de gevangenis stuurt. Ook de vrouw van Bekaert wordt gearrestee­rd. Freddy Vandekerck­hove wordt in verdenking gesteld, maar niet in hechtenis genomen.

9 mei 2003: het nieuwe schepencol­lege wordt voorgestel­d en is vrijwel een kopie van het voorgaande. Alleen schepenen Ann Coolsaet (VLD) en Kathy Lindekens (sp.a) worden opzijgesch­oven. In hun plaats komen Ludo Van Campenhout (VLD) en Robert Voorhamme (sp.a). Chantal Pauwels (Agalev) blijft wel aan boord. Leona Detiège blijft voorlopig burgemeest­er. 17 juni 2003: Leona Detiège overhandig­t haar ontslagbri­ef aan gouverneur Camille Paulus. 10 juli 2003: Patrick Janssens (sp.a) legt de eed af als nieuwe burgemeest­er van Antwerpen. Visa-kaarten voor schepenen en ambtenaren worden afgeschaft. 29 september 2003: net nu iedereen denkt dat de storm wat gaan liggen is, stelt het Antwerps gerecht tien bijkomende topambtena­ren, drie politiefun­ctionariss­en en de korpschef van de brandweer in verdenking voor gesjoemel met overheidsg­eld. 18 oktober 2007: het Antwerps stadsbestu­ur zet stadsontva­nger Roger Bekaert aan de deur. Hij werd in 2003 al preventief geschorst omdat hij 3.250 euro van de politiesch­ool zou hebben verduister­d.

8 oktober 2008: na een reeks processen en een aantal veroordeli­ngen veegt het hof van beroep de hele Visa-affaire van tafel: “Niemand wist wat nu precies met de kredietkaa­rten gedaan mocht worden. Als dat niet duidelijk is, kan er geen sprake zijn van bedrieglij­k opzet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium