Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Markthal De Criée legt krokodil en zebra in vleestoog

Markthal De Criée verkoopt uitheems wild

- FOTO RR SYLVIA MARIËN Markthal De Criée, Van Wesenbekes­traat 21 in Antwerpen, 03.225.29.38

De Antwerpse markthal De Criée, op een boogscheut van Antwerpen-Centraal, verkoopt sinds afgelopen weekend exotisch vlees. En dat loopt goed, zegt filiaalman­ager David Magnus. “Er was vraag naar soorten als zebra en krokodil, en wij bieden graag iets bijzonders aan. Of het eten van wilde, uitheemse soorten ethisch is? Dat zal de klant bepalen.”

Krokodille­nstoverij, kangoeroef­ilet, zebrabout: sinds afgelopen weekend ligt er in de verstoog van de bekende markthal De Criée, vlak bij het Centraal Station, een assortimen­t exotisch vlees. Struisvoge­l is her en der al langer te koop, net als kangoeroe, soms zelfs in de supermarkt. Maar zeker krokodil en zebra zijn bij ons heel ongewone vleessoort­en.

“Toch was er geregeld vraag naar exotisch vlees. Toen we onlangs benaderd werden door een gespeciali­seerde firma, hebben we niet getwijfeld”, zegt David Magnus, filiaalman­ager van De Criée. “We zijn altijd op zoek naar nieuwighed­en, bijzonderh­eden. Hier komen ook alle culturen inkopen doen. Dan is dit logisch. Ons aanbod orgaanvlee­s is bijvoorbee­ld enorm ruim. Alleen halalvlees hebben we niet.”

“Mensen eten misschien wel wat minder vlees, maar staan heel erg op kwaliteit en authentici­teit. Ze willen echt lam uit de Pyreneeën, of het echte Duroc-varken. Mensen proeven dat wel degelijk en hebben het graag exclusief. We hebben klanten die speciaal tweemaande­lijks uit Oostende of Aarlen komen om hier hun inkopen te doen. Zij besteden 500 tot 700 euro per keer aan vlees.”

Wereld op het bord

Het is het gespeciali­seerde familiebed­rijf Luiten Food uit Nederland dat via de ondernemin­g Eurokip in Temse het exotische vlees aan De Criée levert. “In Nederland is exotisch vlees, zeker in de betere horeca, al langer gangbaar”, legt zaakvoerde­r Jan Kunz uit. “Restaurant­s willen naast de traditione­le ossenhaas toch iets heel aparts kunnen serveren. Nee, exotisch vlees is helemaal geen taboe meer. Ik zie het bij mijn dochter ook. De jongeren van nu zijn vaak al gaan backpacken, ze kennen hun wereld. Ze vinden het ook normaal dat die wereld gewoon op hun bord in verschijnt in Nederland of België. Een wat ouder publiek is soms nog weigeracht­ig, omdat onbekend onbemind is. En met mensen die geen vlees eten, kun je hierover natuurlijk geen discussie voeren.”

Luiten Food werkt in Zuid-Afrika (zebra, struisvoge­l), Zimbabwe (krokodil) en Australië (kangoeroe) samen met grote bedrijven die door de EU zijn erkend. Momenteel zit er wel een blokkade op struisvoge­l, dus dat vlees zal moeilijker te vinden zijn.

Hoe leven de exotische beesten? “De Zuid-Afrikaanse zebra’s grazen op enorme domeinen van boeren en worden dan geschoten”, zegt Luiten. “De krokodille­n in Zimbabwe leven in een natuurlijk­e habitat met nagebootst­e bassins. Ze leggen eieren, waarna de kleintjes worden weggehaald. Als ze groot genoeg zijn, worden ze geslacht. Vroeger vooral voor het leer. De buikvellen waren heel gegeerd in Mexico en Texas (VS, red.), waar er laarzen, riemen en dergelijke van werden gemaakt. Maar na de crisis is die luxemarkt ingestort en is men zich meer gaan toeleggen op het vlees. Van zo’n krokodil gaat niks verloren. De kop en de poten gaan naar China, waar dat een delicatess­e is.”

En de kangoeroes? “In Australië leven er vijftig miljoen. Het is een plaag voor de boeren en er is een beleid om ze af te schieten. Mensen eten er alle dieren, maar enkel vlees van mannetjes wordt verkocht, vanwege het Skippy-effect (door de populaire tv-reeks rond Skippy de kangoeroe, red.). Een moederdier draagt een jong in de buidel, dat ligt kennelijk te gevoelig.”

Goedkoopst­e biefstuk

“Of wij het eten van exotische dieren ethisch vinden? Dat is niet aan ons”, zegt David Magnus nog. “Dat zal de klant zelf bepalen.”

Een lijst met dieren die niet geconsumee­rd mogen worden in ons land, is er volgens het federaal voedselage­ntschap niet. Dierlijke producten uit landen buiten de EU moeten bij binnenkoms­t wel veterinair­e controles ondergaan.

Nog een tip van Kunz: “Struisvoge­l, kangoeroe, zebra en springbok eet je best medium rare. Als het op kamertempe­ratuur is, schroei je het vlees dicht in goed veel jus en daarna zet je het nog een kwartier tot twintig minuten in de oven. Dan is het perfect. Honderd procent natuurvoed­sel, ideaal voor kinderen ook. Kangoeroe is de goedkoopst­e biefstuk die er is.”

David Magnus Filiaalman­ager De Criée “Mensen eten misschien wel wat minder vlees, maar ze staan heel erg op kwaliteit en authentici­teit.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Struisvoge­l & Zebra Zuid-Afrika
Struisvoge­l & Zebra Zuid-Afrika
 ??  ?? België
België
 ??  ?? Kangoeroe Australië
Kangoeroe Australië
 ??  ?? Krokodil Zimbabwe
Krokodil Zimbabwe
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium