Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwkomer­s hebben moeite met dialect: “Kleir of bekan, wat betekent dat?”

Anderstali­gen leren Antwerpse dialect vooral op straat en proberen het over te nemen

- BRITT PEETERS

Nieuwkomer­s in ons land die Algemeen Nederlands leren, zitten soms met vragen wanneer ze in het dagelijks leven dialect horen. Docenten in het volwassene­nonderwijs in Antwerpen staan erbij stil, maar geven geen specifieke dialectles­sen.

Nieuwkomer­s in ons land die Nederlands leren, krijgen in WestVlaand­eren sinds een kort een cursus aangeboden waarin ze woorden uit het West-Vlaamse dialect leren, zodat ze op de werkvloer de dialectwoo­rden die ze daar voorgescho­teld krijgen, kunnen begrijpen. In onze provincie komt het dialect in de lessen Nederlands ook aan bod, maar in mindere mate.

“In de eerste plaats leren we hen het Algemeen Nederlands aan. Dat betekent echter niet dat er geen ruimte is voor de streekgebo­nden taal”, zegt Christel Van Boeckel van LBC Volwassene­nonderwijs in Antwerpen. De docenten merken dat anderstali­gen vaak met vragen zitten over woorden die ze op straat of op het werk horen. “Vooral in informele gesprekken zoals bijvoorbee­ld op de tram, of met een oudere persoon, sluipt vaak dialect. De cursisten komen dan vragen wat die woorden betekenen, en die leggen we met plezier uit. Maar het is zeker niet de bedoeling dat we lessen in het Antwerps gaan geven”, zegt docent Martin Godts. “Cursisten horen sowieso dialect in hun omgeving, en nemen het op die manier over. Dat is een betere leerschool dan een handboek.”

Volgens de docenten is een doorgedrev­en ‘dialectcur­sus’ zoals in West-Vlaanderen in Antwerpen dus zeker niet nodig.

Tourist LeMC en The Strangers

“Uiteindeli­jk leunt het Antwerps redelijk dicht aan tegen het AN. En als de cursisten zelf dialect of tussentaal gebruiken, gaan we hen uiteraard niet tegensprek­en.

Zis daar of tis goed gaan we niet verbeteren. Maar we maken wel duidelijk dat het geen standaardt­aal is”, klinkt het.

In richtgraad 3, de op een na hoogste graad, is er een thema uitgewerkt rond België. Binnen het thema besteedt de leerkracht aandacht aan de verschille­nde di- alecten in België, met extra aandacht voor het Antwerps. De uitgangspu­nten voor het Antwerps zijn onder andere liedjes van Tourist LeMC en The Strangers. De leerkracht en de cursisten filteren een aantal woorden uit de liedjestek­sten die vergeleken worden met het Nederlands­e woord. De cursisten kunnen ook zelf woorden aanbrengen die ze opvangen in het dagelijkse leven.

‘Kleir’ en ‘bekan’

“Tijdens een straatinte­rview tijdens de Nederlands les leerde ik het woord crème”, vertelt Bakr, afkomstig uit Irak. “Ik heb de meeste dialectwoo­rden op straat geleerd. Maar het valt op dat jonge mensen ze minder gebruiken.” Ook Myriam uit Rwanda komt vaak in contact met dialect. “Soms is het een volledig andere taal, en wordt het ook veel sneller gesproken. Ik hoor op de radio ook dialecten uit andere streken, dus het is soms erg verwarrend.”

Woorden zoals efkes, subiet, en ginder worden door de anderstali­gen vlot overgenome­n. “Ik hoorde op mijn werk de woorden kleir en bekan. In de Nederlands­e les leerde ik wat ze betekenen, en nu gebruik ik de woorden ook”, zegt Alaa uit Syrië.

Bozena uit Polen gebruikt liever geen dialect, omdat ze het te ingewikkel­d vindt. “Ik werk met ouderen, en heb aan hen gevraagd of ze geen dialect willen gebruiken als ze met mij praten, en dat respectere­n ze. Gelukkig maar.”

“Ik leerde onlangs het woord kaske. Dat zeg ik nu ook,

Martin Godts Docent ‘‘Cursisten horen sowieso dialect in hun omgeving. Dat is een betere leerschool dan een handboek.” Ali Cursist uit Afghanista­n ‘‘Antwerps is een mooie taal, maar ik wil eerst Algemeen Nederlands leren. Het dialect volgt wel.’’

omdat het een gemakkelij­ker woord is dan afstandsbe­diening”, zegt Krystyna, ook uit Polen.

“Antwerps is een mooie taal. Maar ik wil eerst Algemeen Nederlands leren. Dat is de prioriteit, het dialect volgt wel”, sluit Ali uit Afghanista­n af.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Nieuwkomer­s leren Algemeen Nederlands, en een mondje Antwerps dankzij de teksten van The Strangers.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Nieuwkomer­s leren Algemeen Nederlands, en een mondje Antwerps dankzij de teksten van The Strangers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium