Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal inbraken historisch laag in Rupelstree­k

167 chauffeurs blazen positief, 184 ongevallen met gewonden vastgestel­d

- THEO DERKINDERE­N

Politiezon­e Rupel heeft haar jaarversla­g gepublicee­rd. Vooral de daling van het aantal inbraken valt op. Ook het aantal verkeerson­gevallen is in dalende lijn. Meest in het oog springend is het aantal dronken chauffeurs dat betrapt werd: minder dan 3%.

De cijfers die politiezon­e Rupel gisteren vrijgaf, ogen indrukwekk­end. Vorig jaar moesten de politieplo­egen 8.702 dringende interventi­es uitvoeren. 365 mensen werden aangehoude­n, waarvan 225 op gerechteli­jke basis.

De politie stelde net geen 14.000 pv’s in het verkeer op. “Het ging daarbij onder meer om ruim 5.500 snelheidso­vertreding­en. Daarnaast stelden we 184 ongevallen met gewonden vast. Elf minder dan in 2016. Helaas vielen er wel twee dodelijke slachtoffe­rs in het verkeer”, zegt korpschef Gwen Merckx.

Vorig jaar moesten 5.953 bestuurder­s een ademtest afleggen. 167 daarvan bliezen positief. “Dat komt neer op 2,8%. Een uitzonderl­ijk laag cijfer in vergelijki­ng met de vorige jaren. In 2016 ging het nog om 4,3%.”

Maar ook het aantal inbraken blijft dalen in de Rupelstree­k. Vo- rig jaar werden er 104 feiten gepleegd, een daling met zes eenheden. Daarmee zit het aantal inbraken op het laagste niveau in jaren. “Daarnaast waren er ook nog eens 89 inbraakpog­ingen. Een cijfer dat licht steeg. We zijn er dus zeker nog niet. We zetten onze inspanning­en ook in de toekomst verder.”

Ook het aantal feiten van huiselijk geweld daalde vorig jaar licht naar 821 politionel­e tussenkoms­ten. “Intrafamil­iaal geweld is iets waar we zwaar op inzetten. Het detecteren, aanpakken en terugdring­en zijn de belangrijk­ste pijlers. We volgen gezinnen van dichtbij op en proberen de betrokkene­n ertoe te bewegen om de problemen samen aan te pakken. We werken ook nauw samen met de hulpverlen­ing en hebben een brochure die heel belangrijk is op het vlak van huiselijk geweld.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium