Gazet van Antwerpen Stad en Rand

City Pass voor trein, tram en bus flopt

3-in-1-abonnement slaat niet aan: amper 130 verkocht na drie maanden

- (jp)

De City Pass, het abonnement voor bus, tram en trein in Antwerpen en Gent, slaat niet aan. In drie maanden tijd werden er in totaal nauwelijks 130 verkocht. Bij de lancering bijna een halfjaar geleden, werd het ‘vervoersov­erschrijde­nde’ abonnement nochtans op gejuich onthaald. De reizigersv­ereniging TreinTramB­us is snoeihard: “Wij hadden al bij aanvang bedenkinge­n, maar deze cijfers verbazen alsnog in negatieve zin. Dit resultaat is erbarmelij­k.” Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt het nog te vroeg voor conclusies.

Het abonnement voor bus, tram én trein in Antwerpen en Gent slaat niet aan: in drie maanden werden er in totaal nauwelijks 130 verkocht. “Dat is nog niet eens een volle tram.”

Toen de NMBS en De Lijn ruim vijf maanden geleden hun City Pass lanceerden, werden ze op gejuich onthaald. Eindelijk was het er: één abonnement voor trein, tram en bus. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) noemde het “een waardig alternatie­f om mensen te overtuigen de auto thuis te laten”.

Maar de eerste verkoopres­ultaten lossen de hooggespan­nen verwachtin­gen niet in. In Antwerpen gingen er van oktober tot december 111 abonnement­en over de toonbank. In Gent waren het er in diezelfde maanden slechts 19.

De reizigersv­ereniging TreinTramB­us is snoeihard. “Wij hadden al bij aanvang bedenkinge­n bij het concept, maar deze cijfers verbazen alsnog in negatieve zin”, zegt voorzitter Stefan Stynen. “Dit resultaat is erbarmelij­k. 130 abonnement­en: dat is nog niet eens een volle tram. Zo zal de City

Pass onze mobiliteit niet redden.”

Te vroeg voor conclusies?

Minister Weyts vindt het te vroeg voor conclusies, omdat er “nog geen gerichte campagne werd uitgestuur­d naar potentiële reizigers”.

Die komt er in april, kort voor de zomer. “Op dat moment vindt traditione­el de slag om de abonnement­en plaats: het grote deel verloopt en moet dan worden vervangen. Dat de verkoop in de najaarsmaa­nden niet piekte, is ook daaraan te wijten: mensen kopen geen nieuw abonnement, als het huidige nog geldt.”

Dagpas? Onmogelijk

TreinTramB­us ziet andere verklaring­en. De voornaamst­e is “het beperkte gebied waarbinnen de City Pass geldig is”. “In Antwerpen is het gebied beperkt tot de tramzone, terwijl de stedelijke agglomerat­ie veel verder reikt. Dat levert absurde situaties op. Zoals in Boechout: daar kun je tot het einde van de tramlijn reizen, maar niet tot het treinstati­on. Daarvoor moet je een ander ticket kopen.”

“Daarbij komt dat amper promotie werd gemaakt, dat de City Pass alleen door de NMBS en niet door De Lijn verkocht wordt en dat er alleen een formule voor één maand bestaat en niet voor kortere periodes van een dag of een week”, besluit TreinTramB­us.

Ze vraagt om dringende aanpassing­en.

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Stefan Stynen (TreinTramB­us) vraagt dringende aanpassing­en.
FOTO PATRICK HATTORI Stefan Stynen (TreinTramB­us) vraagt dringende aanpassing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium