Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verborgen camera’s vrij te koop in Wilrijkse spyshop

Kleine cameraatje­s en andere opnameappa­ratuur van spyshop in Wilrijk trekken breed publiek aan

- MAAIKE FLOOR

De voyeur uit Gent had zijn cameraatje­s ingenieus verstopt op plaatsen waar hij vrouwen wilde filmen. Volstrekt illegaal, maar het materiaal is wel heel gemakkelij­k te koop: online of in een spyshop, zoals die in Wilrijk. “Mensen denken soms dat hier alles te koop is wat ze op televisie zien.”

Een pen, horloge of bril met ingebouwde camera heeft een hoog James Bond-gehalte, maar dat betekent zeker niet dat er alleen detectives of criminelen over de vloer komen in de spyshop bSPY in Wilrijk. “Mijn klanten zijn verplicht om zich aan de wet op de privacy te houden. Ik vraag hen niet waarom ze iets kopen, dat is hun zaak. Al vertellen klanten me vaak wel hun hele verhaal. Ik ben niet alleen verkoper, maar vaak ook psycholoog”, vertelt uitbater Nathalie Claes.

Terwijl wij in de winkel staan, komt er een ouder echtpaar binnen dat informeert naar een gpstracker voor meneer. Hij verdwaalt nogal eens en raakt alles kwijt. Dementie waarschijn­lijk, al wordt dat woord niet letterlijk uitgesprok­en. Nathalie: “Ik krijg hier vaak bezorgde kinderen over de vloer die zich zorgen maken over hun dementeren­de ouders. Als ze een gps-tracker aan een scootmobie­l bevestigen, kunnen ze ingrijpen als het fout gaat.”

Overspel

Een andere klant is een jonge vrouw op naaldhakke­n, ook voor een gps-tracker. Ze geeft geen toelichtin­g en Nathalie vraagt niet door, maar het zou goed kunnen dat ze haar man wil betrappen op overspel. “Het zijn vooral particulie­ren die hier komen kopen: mensen die hun poetsvrouw ervan verdenken geld te stelen, die bang zijn dat de nanny de kinderen mishandelt, vrouwen die gestalkt worden komen hier ook veel. Ze worden zelfs door de politie naar mij doorverwez­en. Ze moeten namelijk bewijsmate­riaal hebben om er iets aan te kunnen doen.”

Nathalie Claes zegt haar klanten nooit wat mag en wat niet mag. “Die wetgeving is enorm ingewikkel­d en ik wil geen fouten maken. Ik zeg hen altijd dat ze dat beter aan hun advocaat vragen.”

De bedrijfsle­iders of zelfstandi­gen die in de spyshop komen, willen vaak hun personeel controlere­n omdat er bijvoorbee­ld gestolen wordt in de zaak. Nathalie Claes is de enige in België die een volledige ruimte heeft ingericht met opnamemate­riaal en andere technische snufjes: autosleute­lcamera’s, rookmelder­s met ingebouwde camera, minicamera’s die zo in trek zijn dat Nathalie ze op dit moment niet binnen heeft. “In Maaseik is er nog een elektronic­azaak waar ze

een paar kasten met dit soort materiaal hebben. Anders moet je naar Nederland of online bestellen.” bSPY in Wilrijk bestaat ondertusse­n vijf jaar. “In de beginperio­de verkocht ik vooral online, nu verkoop ik bijna alles in de winkel. Mensen willen liever horen hoe alles werkt en als er iets kapot is, kunnen ze terugkomen. Als je via internet bestelt, is dat veel moeilijker.”

Veel journalist­en

Sommige klanten stappen met heel hoge verwachtin­gen de zaak binnen. “Die vragen dan een camera ter grootte van een speldenkop die ze ergens kunnen opplakken, zoals ze op tv gezien hebben. Dat bestaat dus niet. Voorlopig toch niet.”

Het enige dat Nathalie Claes wel jammer vindt, is dat ze vaak niet te horen krijgt hoe het afloopt

met een bepaalde situatie. “Mensen vertellen hun hele verhaal over hun relatie of over bedrijfssp­ionage en beloven dan om iets te laten weten. Maar dat komt er meestal niet meer van.”

Of ze soms geen extra vragen stelt als er dubieuze figuren in haar zaak opduiken? “Je kunt toch niet zien aan een klant wat zijn bedoelinge­n zijn? En iemand zal het ook niet zeggen als hij van plan is om stiekem vrouwen te gaan filmen. Wist je trouwens dat ik al veel journalist­en over de vloer heb gehad? Dan zie ik later die reportages op televisie en herken ik hen meteen.”

Nathalie Claes Spyshop ‘‘Vrouwen die gestalkt worden, worden zelfs door de politie naar mij doorverwez­en.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Nathalie Claes, met spionagebr­il, toont een minicamera (links) uit haar spyshop bSPY in Wilrijk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Nathalie Claes, met spionagebr­il, toont een minicamera (links) uit haar spyshop bSPY in Wilrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium