Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dader laat kindjes achter bij hun neergestok­en moeder

Vriend, verdacht van moord op moeder van twee, later in Limburg opgepakt

- MARC HELSEN MARC PEETERS IVO MEULEMANS

Een bloedbad. Dat troffen een buurman en een inderhaast gealarmeer­de wijkagent aan in een huis in de woonwijk Kleerroos in Herentals. Buren werden gisterenoc­htend gealarmeer­d toen de 4- en 6-jarige dochtertje­s van Eleanore De Strycker (27) op straat ronddoolde­n. Ze hadden een regenjasje aangetrokk­en over hun nachtkledi­ng. “Mama ligt in de keuken met veel bloed aan de buik.”

“Toen de politie de woning binnenkwam, was het meteen duidelijk dat het om een gewelddadi­g overlijden ging. Hulp kon niet meer baten. Het slachtoffe­r had verschille­nde messteken gekregen”, zegt Elke Van Dyck van het parket van Turnhout.

Gecrasht naast E314

Van de vermoedeli­jke dader, Babur Y. (22), de vriend van het slachtoffe­r, was op dat moment nog geen spoor. Maar in de loop van de middag raakte bekend dat hij in de buurt van HouthalenH­elchteren met zijn auto naast de E314 was beland. “Hij raakte enkele bomen en kwam in de gracht tot stilstand”, zegt een hulpverlen­er. “Hij zat gekneld in de auto. We hebben hem bevrijd en naar het ziekenhuis overgebrac­ht.” Kort daarna stond de politie aan het ziekenhuis­bed van de verdachte, die nog niet kon worden ondervraag­d.

“Het gaat om de partner van het slachtoffe­r. Voorlopig wordt uitgegaan van een drama in relationel­e sfeer”, wil substituut-procureur Elke Van Dyck nog kwijt. In de rustige woonwijk, waar de laatste jaren veel jonge gezinnen neerstrijk­en, is de verbijster­ing en de verslagenh­eid groot. Buurvrouw Maria Lathouwers zag de twee kindjes van de vrouw (de vermoedeli­jke dader is niet hun vader) dinsdagoch­tend over straat lopen.

“Dat was raar, want de kinderen liepen nooit alleen buiten. Ze hadden een regenjasje aan boven hun nachtkledi­ng. Misschien waren ze op weg naar de hoge appartemen­tsblokken hier vlakbij, waar een vriendin van de moeder woont. Ook mijn buurman had de kinderen gezien. Ze waren helemaal ontdaan en spraken over mama die in de keuken lag en veel bloed aan de buik had. We zijn gaan kijken. Mijn buurman heeft haar gevonden. Zelf ben ik niet meegegaan naar de keuken waar ze lag, gelukkig maar. Ik ben er niet goed van. Ze was zo’n lieveke. Met haar vriend hadden we minder contact, maar als je hem zag, stak hij zijn hand op om te groeten.”

“Ik ben er kapot van”

De buurman die de kinderen opving en bij het slachtoffe­r in huis is geweest, was uren na de ontdekking nog zwaar aangeslage­n. Hij wil niet met zijn naam in de krant. “Ik ben er helemaal kapot van. Het is verschrikk­elijk, zeker voor de kinderen.” Van de speurders heeft hij uitdrukkel­ijk de opdracht gekregen om geen verklaring af te leggen over wat hij binnen heeft gezien.

Een voorgeschi­edenis van hevige ruzies was er volgens de buren niet.

Het is voorlopig onduidelij­k waar de kinderen van het slachtoffe­r worden opgevangen. Beiden gaan naar school in Herentals, de oudste zit in het eerste leerjaar, de jongste in de kleuterkla­s.

Maria Lathouwers Buurvrouw ‘‘Ze was zo’n FOTO MARC PEETERS ‘lieveke’. Met haar vriend hadden we minder contact maar als je hem zag, stak hij zijn hand op ’’

Tweede keer in zeven jaar

Door een speling van het lot is dit de tweede moord in amper zeven jaar die de bewoners van het korte, doodlopend­e straatje in de wijk Kleerroos meemaken.

Ook toen werd een moeder op wrede manier in het bijzijn van haar toen 6-jarige dochtertje vermoord: Stefaan Roelants (toen 38) trok op 9 mei 2011 naar de woning van zijn ex, Cynthia Volders, in de wijk Kleerroos. De twee kregen ruzie en uiteindeli­jk greep Roelants naar een mes en vermoordde zijn vriendin met 25 messteken in haar bad.

Roelants vluchtte weg en liet de vermoorde vrouw achter bij haar dochtertje. Het kind waakte een hele nacht bij haar overleden moeder. Hij kreeg levenslang.

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Een rode politieten­t in de tuin getuigt van de tragedie die zich in de woning in Herentals afspeelde. Aan de overkant van het doodlopend­e straatje ligt de woning waar zeven jaar geleden een soortgelij­ke moord gebeurde.
FOTO MARC PEETERS Een rode politieten­t in de tuin getuigt van de tragedie die zich in de woning in Herentals afspeelde. Aan de overkant van het doodlopend­e straatje ligt de woning waar zeven jaar geleden een soortgelij­ke moord gebeurde.
 ?? FOTO RR ?? Eleanore De Strycker.
FOTO RR Eleanore De Strycker.
 ?? FOTO RR ?? Babur Y.
FOTO RR Babur Y.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium