Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderddui­zenden mantelzorg­ers en maar klein deel krijgt premie

N-VA en zorgorgani­saties roepen gemeenten op meer te doen

- (fem)

Iedereen ziet het belang van mantelzorg­ers in, maar slechts een op de vijf krijgt van zijn stad of gemeente een premie. Veel gemeenten geven er geen of stellen te hoge eisen, blijkt uit cijfers die Vlaams parlements­lid Peter Persyn (N-VA) opvroeg.

Officieel zijn ze met 150.000, maar in werkelijkh­eid zijn er zo’n 600.000 mantelzorg­ers in Vlaanderen. Partners, familieled­en of naasten die belangeloo­s voor iemand zorgen, doen volgens een studie uit 2016 het werk van 121.000 voltijdse werknemers.

En toch worden velen onder hen niet financieel beloond. Peter Persyn schreef alle Vlaamse steden en gemeenten aan en kwam tot de vaststelli­ng dat drie op de vier wel een premie toekennen, maar slechts een op de vijf mantelzorg­ers er ook een krijgt. “Het gaat niet zozeer om het geld, want meer dan een symbolisch bedrag is het niet. Maar de erkenning is wel belangrijk,” zegt de N-VA’er, die de gemeenten oproept een tandje bij te steken.

Veel mantelzorg­ers weten zelfs niet eens dat ze mantelzorg­er zijn, laat staat dat ze er een premie voor aanvragen, stelt Dorien Vandormael van Steunpunt Thuiszorg. “Ook betere informatie en een eenvoudige­r systeem zijn dus belangrijk.”

Dat er nog veel werk aan de winkel is, geeft Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) toe. “De gemeenten moeten ook geen premie toekennen, maar ze bewijzen ermee dat ze het belangrijk vinden en het werk van mantelzorg­ers waarderen.”

 ?? FOTO N-VA/IMAGEDESK ?? Peter Persyn.
FOTO N-VA/IMAGEDESK Peter Persyn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium