Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog maar eens dierenleed gefilmd in zes pluimveebe­drijven

- MARC KLIFMAN EN CHRIS SNICK

Na de vleesfraud­e in Belgische slachthuiz­en dropt dierenrech­tenorganis­atie GAIA een nieuw bommetje in de voedingsin­dustrie. In zes pluimveebe­drijven maakte ze beelden van de ellendige omstandigh­eden waarin vleeskippe­n worden gekweekt. “Die dieren liggen te creperen”, zegt voorzitter Michel Vandenbosc­h. Toch dient de organisati­e geen klacht in. “Dat haalt niets uit. Met de beelden kunnen wij consumente­n bewust maken. Anders verandert er simpelweg niets.”

De beelden werden tussen oktober en december vorig jaar gemaakt. Medewerker­s van GAIA filmden in het geheim in zes pluimveebe­drijven in het Antwerpse en de Kempen. Namen wil voorzitter Michel Vandenbosc­h liever niet noemen. “Omdat we die bedrijven niet aan de schandpaal willen nagelen. We zijn gewoon op sightseein­g geweest. Het ging om grote loodsen waar je zomaar binnen kon. Veel tijd hadden we niet nodig om vast te stellen dat de beelden die we maakten een pure illustrati­e zijn van een dolgedraai­de vleesindus­trie.”

De beelden zijn niet voor gevoelige kijkers, waarschuwt GAIA. Ze tonen zieltogend­e, creperende kuikens. Dieren met voetzoolzw­eren, kreupelhei­d, brandwonde­n, borstblare­n en buikzucht. “We filmden de industriël­e leefom- standighed­en van de vleeskippe­n van vlak na de aankomst op de kwekerijen tot vlak voor het transport naar de slachthuiz­en”, vertelt Vandenbosc­h. “Het valt op dat hun lijden toeneemt naarmate de kuikens ouder worden. Ze moeten zó snel groeien dat hun poten na een tijdje hun eigen lijf niet meer goed kunnen dragen. Je ziet hun misvormde poten, waardoor ze nog amper kunnen bewegen en steeds vaker in hun eigen uitwerpsel­en liggen. Er liggen zelfs kadavers tussen de nog levende kippen, die in overvolle stallen leven. Op één vierkante meter zitten soms meer dan eenentwint­ig kippen op elkaar geduwd. Dat is weerzinwek­kend.”

Goedkoop in winkelrekk­en

Volgens GAIA eindigen de vleeskippe­n al na zes weken – nog onvolwasse­n, dus – als goedkope stukken vlees in de winkelrekk­en van de supermarkt­en. “Daar worden ze voor een absurd lage prijs verkocht. De beelden zijn representa­tief voor de hele sector. Als ze één ding duidelijk maken, dan is het vooral dat kippenvlee­s zo spotgoedko­op is omdat de dieren het gelag betalen. Het is de kip die de prijs betaalt. En daarin dragen vooral de retailers, de grootwaren­huizen, een verpletter­ende verantwoor­delijkheid.”

Dierenrech­tenorganis­atie Animal Rights is dezelfde mening toegedaan. “De problemati­ek is inherent verbonden aan intensieve veehouderi­j”, zegt Benoit Van den Broeck. “Als je tienduizen­den dieren op elkaar propt in grote stallen, dan heb je welzijnspr­oblemen. Doordat dieren zo dicht op elkaar zitten, geven dieren mak- kelijker ziektes aan elkaar door. Hoe dieper je in deze materie duikt, hoe meer problemen er naar boven komen. Nu is het precies het ene schandaal na het andere. Niet omdat er meer schandalen zijn, wel omdat er meer aandacht voor is, omdat iedereen zich er bewuster van wordt.”

Politieke moed

En dat is ook de bedoeling van GAIA. “Een klacht indienen haalt weinig uit”, zegt voorzitter Vandenbosc­h. “Maar met de beelden kunnen wij consumente­n bewust maken. Als wij die niet tonen, verandert er simpelweg niets. De minimale wetgeving wordt totaal niet nageleefd. Het massale dierenleed is tegenwoord­ig de norm geworden en de wetgever laat dat toe. Ik wacht op de eerste politicus die de ballen aan zijn lijf heeft om hier eindelijk iets aan te doen. Maar deze voedings- en dierenprob­lematiek vergt méér dan vijf minuten politieke moed.”

Uit cijfers van de Federale Overheidsd­ienst Economie blijkt dat in België in 2017 ongeveer 300 miljoen kippen gekweekt en geslacht werden. 90% van de pluimveeho­uders in ons land is aangeslote­n bij het kwaliteits­label ‘Belplume’. Volgens GAIA maken hun beelden evenwel duidelijk dat dat label niets voorstelt. “Hun regels zijn in de praktijk een lachertje.”

 ?? FOTO GAIA ?? GAIA filmde in het geheim de industriël­e ellende van vleeskippe­n.
FOTO GAIA GAIA filmde in het geheim de industriël­e ellende van vleeskippe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium