Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nul slachtoffe­rs in het verkeer is de enige aanvaardba­re norm”

Zestien Antwerpse gemeenten tekenen charter voor meer verkeersve­iligheid

- JAN STASSIJNS

Dis Van Berckelaer (BbA) Borsbeek “Expertise van de partners biedt grote meerwaarde.” Luc de Boeck (CD&V) Bornem “Logisch gevolg om ons engagement verder te zetten.” Walter Luyten (CD&V) Ravels “Motivatie om verkeersve­iligheid voorop te stellen.”

Zestien gemeenten uit de provincie Antwerpen engageren zich om het aantal verkeerssl­achtoffers in hun gemeente tot nul te herleiden. Ze stappen mee in het project ‘Verkeersve­ilige gemeente’ van de provincie Antwerpen en worden daarin intensief begeleid.

Nul slachtoffe­rs in en door het verkeer. Dat is het uitgangspu­nt van ‘Verkeersve­ilige gemeente’, een project dat de provincie Antwerpen gisteren lanceerde. Het gratis begeleidin­gstraject moet de verkeersve­iligheid aanzienlij­k verhogen. En dat is nodig. Het aantal verkeerssl­achtoffers kende in 2017 dan wel een forse daling in Vlaanderen, in de provincie Antwerpen steeg het aantal aanzienlij­k: van 50 verkeersdo­den in 2016 naar 67 in 2017.

Meer dan helft geïnteress­eerd

De interesse om mee in het project te stappen was erg groot. Maar liefst veertig van de zeventig Antwerpse gemeenten stelden zich kandidaat. Zestien gemeenten werden geselectee­rd: Bornem, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Puurs, Ravels, Rijkevorse­l, Schelle, Sint-Amands, Vorselaar, Wijnegem en Wuustwezel.

Zij engageren zich om het aantal verkeerssl­achtoffers in hun gemeente tot nul te herleiden. Ze worden daarin intensief (en gratis) begeleid door de federale diensten van de gouverneur, de dienst Mobiliteit van de provincie, de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV) en Ouders van Verongeluk­te Kinderen vzw (OVK).

“Hoe meer gemeenten zo hun nek uitsteken om het verkeer veiliger te maken, hoe meer we de federale en de Vlaamse overheid op hun verantwoor­delijkhede­n kunnen wijzen”, zegt gouverneur Cathy Berx. “De federale doelstelli­ng die ‘streeft’ naar maximaal 420 verkeersdo­den blijft verbazen. Nul slachtoffe­rs in het verkeer is de enige aanvaardba­re norm.”

Expertise delen

“Met de mobiliteit­sstudies, de fietsbarom­eter en de Grote Fietsenquê­te hebben we veel expertise opgebouwd die we nu graag in het project willen delen”, vult Luk Lemmens, gedeputeer­de voor Mobiliteit, aan. “Het project duurt een jaar, maar het is natuurlijk de bedoeling dat de ambitie blijft. Na 2018 starten opnieuw tien tot vijftien nieuwe gemeenten.”

De burgemeest­ers van de deelnemend­e gemeenten zijn vastbeslot­en. “Als lokaal bestuur kunnen wij het verschil maken”, zegt Dis Van Berckelaer (BbA) van Borsbeek. “We moeten naar manieren blijven zoeken om de verkeersve­iligheid te verhogen. De expertise van de partners biedt daarin een grote meerwaarde.”

“Wij zijn met Bornem, SintAmands en Puurs samen geselec- teerd”, zegt burgemeest­er van Bornem Luc de Boeck (CD&V). “We hebben het SAVEcharte­r van de Ouders van Verongeluk­te Kinderen vzw al onderteken­d. Die stellen zeven doelstelli­ngen voorop. Dit project is dus een logisch gevolg om ons engagement verder te zetten.”

Ook de gemeente Ravels onderteken­de het SAVE-charter al. “Vijf jaar geleden hebben we een dodelijk slachtoffe­r moeten betreuren aan Weelde-Station”, zegt burgemeest­er Walter Luyten (CD&V). “Dat willen we koste wat het kost vermijden. Dit project motiveert ons nog meer om bij alles wat we doen in de gemeente de verkeersve­iligheid voorop te stellen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JIMMY KETS ?? De gemeenten die het charter onderteken­den, gaan voor nul slachtoffe­rs. Dat betekent dat bermmonume­nten moeten worden vermeden.
FOTO JIMMY KETS De gemeenten die het charter onderteken­den, gaan voor nul slachtoffe­rs. Dat betekent dat bermmonume­nten moeten worden vermeden.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium