Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franchise voor doodgebete­n schaap van 250 naar 50 euro

- (blg)

De franchise voor een schaap dat door een wolf of lynx is doodgebete­n, wordt verlaagd van 250 naar 50 euro. Dat staat in een nieuwe nota van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). Daardoor zullen getroffen landbouwer­s beter vergoed worden door de verzekerin­gen.

Nadat de voorbije weken schapen door een wolf werden doodgebete­n in Meerhout, Bree en Dilsen-Stokkem, kwam er een discussie over de vergoeding voor landbouwer­s op gang. De minister heeft nu een voorontwer­p klaar om de regels daarover te wijzigen. De franchise (het bedrag waaronder schade niet door de verzekerin­gsmaatscha­ppij wordt vergoed) wordt verlaagd voor eigenaars wiens schapen door een wolf of lynx werden doodgebete­n. Het risico van 5% van het bedrag van de vastgestel­de schade, met een minimum van 250 euro per schadelijd­er per jaar, wordt geschrapt en vervangen door een franchise van 50 euro.

Deze aanpassing was nodig omdat de gemiddelde marktprijs van een schap tussen 130 euro (voor een ooi) en 190 euro (voor een ram) ligt. Er moeten dus al meerdere schapen zijn doodgebete­n voordat de eigenaar in aanmerking komt voor een vergoeding. Schadelijd­ers moeten ook niet langer een landbouwnu­mmer hebben om vergoed te kunnen worden.

Het ontwerpbes­luit ligt nu bij de Inspectie van Financiën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium