Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poolse “camionneke­s” maken wegen onveilig

Transportb­ond: toestand op snelwegpar­kings verbetert niet

- PAUL VERBRAEKEN RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

De snelwegpar­kings in ons land blijven voor onze vrachtwage­nchauffeur­s “onveilig, oncomforta­bel en onvoldoend­e”. Daar is niet alleen het probleem van de vluchtelin­gen bijgekomen. Er is ook een tsunami van Poolse bestelwage­ns die alle reglemente­n omzeilen.

“Er is dus vrijwel niets verbeterd”, zegt John Reynaert, adjunct-secretaris Wegvervoer en Logistiek van de socialisti­sche transportb­ond BTB. Gisteren stelde de BTB zijn nieuwe zwartboek over veilige parkings voor, het zevende in elf jaar.

Meteen wijst Reynaert op het meest recente, maar niet onverwacht­e fenomeen: op de snelwegpar­king vallen steeds meer “bestelwage­ns of lichte vrachtwage­ns van minder dan 3,5 ton op met OostEurope­se nummerplat­en”.

Volgens het onderzoek dat de BTB twee weken geleden uitvoerde, waren liefst 87,15% van de nummerplat­en op die kleine vrachtwage­ns Pools. “Maar toen we gesprekken aangingen, bleken de chauffeurs van die Poolse bestelwage­ns vaak Oekraïners die voor Poolse bedrijven rondrijden en die hun opdrachten telefonisc­h doorkrijge­n terwijl ze op parkings wachten. Sommige zijn zelfs uitgerust met een slaapruimt­e.” Voor welke klanten die bestelwage­ntjes hier rondtuffen, kon de BTB niet achterhale­n.

Levensgeva­arlijk

De conclusie is voor de BTB duidelijk: de Poolse bestelwage­ns zijn een gevaar op de weg en doen aan oneerlijke concurrent­ie. “Voor zo’n bestelwage­n volstaat een rijbewijs B. Iedereen mag ermee rijden. Bovendien hoeven zulke bestelwage­ns geen tachograaf te hebben. Er is dus totaal geen controle op de verplichte rij- en rusttijden.”

De ervaringen van Belgische chauffeurs met die concurrent­en zijn gelijkluid­end. “Zij rijden 1.000 tot 1.300 kilometer zonder rustpauze”, vertelt iemand. “Ik ervaar dat bestuurder­s van lichte vrachtwage­ns vaak cowboys zijn in het verkeer”, weet een ander. “Wij kwamen een chauffeur tegen die amper twee uur geslapen had en alweer aan zijn nieuwe opdracht begon”, herinnert John Reynaert zich.

Kilometerh­effing

De eisen van de BTB liggen voor de hand. “Vooreerst moet ook op de vrachtwage­ns van minder dan 3,5 ton de kilometerh­effing van kracht worden. Daarnaast moeten zij eveneens verplicht een tachograaf installere­n, zodat – in het belang van de chauffeur en de veiligheid in het verkeer – de rij- en rusttijden gecontrole­erd kunnen worden. Verder moeten deze beroepscha­uffeurs, net zoals chauffeurs van grote trucks, verplicht om de vijf jaar een bekwaamhei­dstest volgen.”

Omtrent het probleem van migranten die naar Groot-Brittannië willen, onderstree­pt de BTB dat parkings ’s nachts sluiten geen oplossing is. Dat verplaatst het probleem en verplicht meer chauffeurs overdag te rusten.

Tegelijk blijft hygiëne langs snelwegpar­kings een moeilijke zaak. In de provincie Antwerpen stelt dat probleem zich minder. Want parkings waar getankt kan worden, worden vrijwel altijd goed onderhoude­n en hebben (betalende) toiletten met toezicht.

Maar ladingdief­stallen zijn in het Antwerpse wél een probleem. De parking van de transtport­zone Meer-Hazeldonk blijkt op dat vlak in België het gevaarlijk­st.

Nachtslot op de deur

Dirk Verheij (62) uit Nederland is al 42 jaar vrachtwage­nchauffeur en overnacht regelmatig op die parking langs de E19 in MeerHazeld­onk. “Ikzelf heb hier gelukkig nooit iets ernstigs meegemaakt. Maar tegenwoord­ig heb ik wel een nachtslot op de deuren van mijn cabine. Ik rijd ook met een container. Die is minder gemakkelij­k open te maken. Of het hier echt onveilig is, durf ik niet te zeggen. Je ziet wel zelden politie. Het probleem van ladingdief­stallen wordt mee in de hand gewerkt door chauffeurs die liefst op de gratis parkeerpla­atsen staan. Voor een bewaakte parking, zoals er zijn op het Nederlands­e grondgebie­d, moet je betalen.”

Portugezen Michel en Miguel eten. Het zeil van hun lege vrachtwage­n beschermt tegen de wind en de regen. “Ik stop hier af en toe”, zegt Miguel. “Van ladingdief­stallen heb ik geen last gehad, maar eigenlijk is geen enkele parking langs een snelweg veilig. In België en Nederland valt het mee, maar in Frankrijk is het een probleem.”

“Er zijn wel bewaakte parkings, maar die kosten geld”, vult Michel aan. “De meeste chauffeurs weten ook wel welke snelwegpar­kings ze moeten vermijden.”

 ??  ?? Poolse chauffeurs op een parking bij een lichte vrachtwage­n. “Zulke bestelwage­ns moeten geen tachograaf hebben. Er is dus geen controle op de rij en rusttijden”, zegt BTBsecreta­ris John Reynaert.
Poolse chauffeurs op een parking bij een lichte vrachtwage­n. “Zulke bestelwage­ns moeten geen tachograaf hebben. Er is dus geen controle op de rij en rusttijden”, zegt BTBsecreta­ris John Reynaert.
 ??  ?? John Reynaert.
John Reynaert.
 ?? FOTO MIA UYDENS FOTO'S RR ?? Miguel en Michel.
FOTO MIA UYDENS FOTO'S RR Miguel en Michel.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Dirk Verheij.
FOTO MIA UYDENS Dirk Verheij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium