Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn wil af van overwerk

Interne mail regio Turnhout circuleert bij vervoersma­atschappij

- (rvre)

De Lijn heeft voldoende reserve opgebouwd om genoeg vervanging te voorzien bij afwezighei­d van een chauffeur. Volgens een interne mailing is bijwerk daarom niet langer toegelaten.

Een afwezige chauffeur van De Lijn werd in het verleden opgevangen door een bijwerker die daarvoor extra vergoed werd. Dat is volgens een interne mail die circuleert in de regio Turnhout niet langer toegestaan. “In het verleden was bijwerk reeds de laatste oplossing nadat de planners de diensten zodanig herschikt hadden dat er een minimum aan bijwerk nodig was. Maar dat bijwerk is vanaf vandaag niet langer toegestaan”, leest de mail, verstuurd door de regiomanag­er van Turnhout. Woordvoerd­er van De Lijn Tom Van der Vreken nuanceert het bericht. “Ons personeels­tekort is opgelost door intensieve rekruterin­g. In het verleden moesten we soms een beroep doen op overwerk om geschrapte ritten op te vangen. Vorig jaar werd in Antwerpen 1 rit op de 350 geschrapt door personeels­tekort. Nu we voldoende chauffeurs hebben, kunnen we overwerk afbouwen in heel de provincie, wat ook de balans tussen werk en privé van de chauffeurs ten goede komt. Als de omstandigh­eden overwerk vereisen, blijft het wel mogelijk. Kan een chauffeur bijvoorbee­ld niet komen werken door ziekte, dan zoeken we een andere chauffeur om die ritten over te nemen.”

Besparings­maatregel

Volgens Jo Van Der Herten van de vakbond ACV De Lijn is het personeels­tekort nog niet opgelost. “Er wordt op dit moment nog massaal bijgewerkt bij De Lijn. Als er voldoende personeel zou zijn, zou dat niet nodig zijn. De nieuwe richtlijn van De Lijn is een besparings­maatregel opgelegd vanuit hogerhand. Als er morgen niet meer mag bijgewerkt worden, zullen er noodgedwon­gen ritten of dienstrege­lingen geschrapt moeten worden, waardoor de reizigers in de kou blijven staan. Op de ondernemin­gsraad volgende week donderdag zullen we de nieuwe richtlijn zeker aankaarten”, aldus Van Der Herten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium