Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering onderhande­lt met banken

Financieri­ng Antwerpse diamantsec­tor

-

In de marge van de berichten over de afslanking van de diamantsli­jperij Laurelton van de juwelenket­en Tiffany, kwam gisteren ook de financieri­ng van de sector weer aan bod. Uit alles blijkt dat de regering nog steeds met de banken praat.

Al jaren kampen vooral de kleinere diamantair­s in Antwerpen met het probleem dat de banken – onder aanvoering van KBC dat haar Diamantban­k sloot – niet alleen geen kredieten geven, maar vaak diamantair­s zelfs een rekening weigeren. In een reactie op de afvloeiing van 24 van de 27 slijpers van Laurelton onderstree­pt minister van Economie Kris Peeters dat er over de financieri­ng “overleg wordt gepleegd” tussen hem, de banken en de diamantsec­tor. Die is vertegenwo­ordigd door het AWDC, het Antwerp World Diamond Centre.

Amerikanen op komst

Zowel Kris Peeters als het AWDC stellen inmiddels dat de diamantsec­tor krachtig blijft en dat het bekende Amerikaans­e Gemologica­l Institute zelfs beslist heeft om een labo in Antwerpen op te starten.

Intussen werd afgelopen maandag in Antwerpen de Legende van Lesotho geveild. Die zeer zuivere steen – “groter dan een golfbal” – van liefst 910 karaat werd in januari door Gem Diamonds gedolven in de Letseng-mijn in Lesotho. Inmiddels werd het kleinood voor 32 miljoen euro afgehamerd. De diamant zou de vijfde grootste ter wereld zijn.

 ?? FOTO RR ?? Even kijken naar de Legende van
Lesotho, een steentje van 32 miljoen euro dat maandag in Antwerpen geveild werd.
FOTO RR Even kijken naar de Legende van Lesotho, een steentje van 32 miljoen euro dat maandag in Antwerpen geveild werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium