Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vriend van sterren en royals ontmaskerd als drugsbaron

Marmerbend­e van ‘Carlos Ciro’ smokkelde 2.500 kg cocaïne via haven van Antwerpen Europa binnen

- JORIS VAN DER AA

Jorge Nieto Directeur Colombiaan­se politie ‘‘Dankzij deze operatie hebben we een belangrijk­e criminele alliantie in de drugshande­l kunnen ontmantele­n.’’

Hij ging door het leven als manager van zangers en filmsterre­n, dronk champagne met Spaanse royals en deed zich voor als Italiaanse handelaar in marmer. Maar de Spaanse, Braziliaan­se én Belgische politiedie­nsten hebben de 36-jarige Colombiaan Juan Pablo Muñoz Hernández, alias ‘Carlos Ciro’, ontmaskerd als brein achter een mondiale cocaïnesmo­kkel.

De arrestatie van Juan Pablo Muñoz Hernández, vorige week in Madrid, heeft bij tal van politiedie­nsten de champagnek­urken doen knallen. ‘Carlos Ciro’, zoals de mysterieuz­e drugsbaron in de misdaadwer­eld bekend stond, werd beschouwd als het grote brein en organisato­r achter een aantal grote smokkelrou­tes van cocaïne tussen Colombia, Brazi- lië, Europa en de Verenigde Staten. Als Colombiaan smeedde Carlos Ciro allianties tussen de Italiaanse maffiagroe­pen, Braziliaan­se smokkelben­des en het machtige Mexicaanse Sinaloakar­tel. Antwerpen was zijn favoriete smokkelhav­en en Carlos Ciro had contacten tot in Limburgse dorpjes als Overpelt en Bilzen, waar gigantisch­e ladingen cocaïne werden opgeslagen in zijn dekmantelf­irma’s.

Miss Bogota

De arrestatie van Juan Pablo Muñoz is het orgelpunt van Operatie Blockbuste­r II, een internatio­naal onderzoek naar het netwerk rond de Colombiaan. Dat onderzoek kwam pas goed op kruissnelh­eid, toen in maart 2016 bijna 2.500 kg cocaïne werd onderschep­t in enorme marmeren blokken die via de Antwerpse haven Europa binnenkwam­en. De marmeren blokken waren bestemd voor Intermarme­r Trading Company en Artifex Max, bedrijfjes die geleid werden door de Limburgse restaurant­houder George B. en een beruchte Mexicaanse crimineel. Het bedrijf Artifex Max had in Overpelt een opslagplaa­ts, waar de drugs uit de marmerblok­ken werden gehaald. In ons land werden vijf verdachten opgepakt. De betrokkene­n zijn inmiddels voor de rechtbank gebracht.

Ook het netwerk in Zuid-Amerika werd opgerold, maar het zou nog twee jaar duren voor Juan Pablo Muñoz Hernández tegen de lamp zou lopen. De drugsbaron reisde al die tijd rond in Europa, onder een valse identiteit. Hij poseerde al met een Italiaanse zakenman, die zich specialise­erde in de invoer van grote machines en marmer. Hij ging ook door het leven als manager van acteurs, zangers en kunstenaar­s. Zo dook hij in Griekenlan­d op aan de zijde van de Colombiaan­se miss Carolina Guerra. Hij liet zich ook veelvuldig opmerken in het gezelschap van Maria Zurita Borbon, een directe nicht van de Spaanse koning Felipe IV. De vermeende drugsbaron toonde ook interesse in kunst en bezocht regelmatig galerieën. Sommige drugshande­laars zoeken de absolute anonimitei­t, Juan Pablo Muñoz Hernández zocht de media wel op en gebruikte zijn bekendheid en sterrendom net als cover voor zijn criminele activiteit­en.

Veel macht op jonge leeftijd

Carlos Ciro begon zijn criminele loopbaan bij het ondertusse­n ontbonden drugskarte­l Rastrojos. Daarna knoopte hij contacten aan met de paramilita­ire drugsbende Los Urabeños. Omdat talloze leden van de kartels werden gevangenge­nomen of doodgescho­ten, verwierf de nog relatief jonge Carlos Ciro steeds meer macht binnen de Colombiaan­se drugswerel­d. Hij knoopte contacten aan met de brutale Mexicaanse kartels en bracht hen in contact met Braziliaan­se smokkelaar­s en Italiaanse maffiagroe­pen, die een belangrijk deel van de Europese cocaïnemar­kt in handen hebben.

“Dankzij deze operatie hebben we een belangrijk­e criminele alliantie in de drugshande­l kunnen ontmantele­n”, zo reageerde generaal Jorge Nieto, de directeur van de Colombiaan­se politie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? In maart 2016 werd bijna 2.500 kg cocaïne onderschep­t in enorme marmeren blokken die via de Antwerpse haven Europa binnenkwam­en.
In maart 2016 werd bijna 2.500 kg cocaïne onderschep­t in enorme marmeren blokken die via de Antwerpse haven Europa binnenkwam­en.
 ?? FOTO'S RR ?? Juan Pablo Muñoz Hernández ging door het leven als manager van zangers, filmsterre­n en missen, was bevriend met Spaanse royals en deed zich voor als Italiaanse marmerhand­elaar.
FOTO'S RR Juan Pablo Muñoz Hernández ging door het leven als manager van zangers, filmsterre­n en missen, was bevriend met Spaanse royals en deed zich voor als Italiaanse marmerhand­elaar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium