Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zakentoeri­sme boomt in de stad

Congrescen­trum FMCCA organiseer­de 21 conventies afgelopen jaar

- REBECCA VAN REMOORTERE

Deze week vindt in het Flanders Meeting & Convention Center Antwerp (FMCCA), het congrescen­trum aan de Koningin Elisabethz­aal, het prestigieu­ze Associatio­ns World Congress plaats. In iets minder dan een jaar tijd organiseer­de het centrum al 21 congressen. “Het zakentoeri­sme in Antwerpen zit in de lift”, klinkt het bij het Antwerp Convention Bureau.

De agenda van het FMCCA zit goed vol. Het congrescen­trum opende ongeveer een jaar geleden en lokte al meteen heel wat nieuwsgier­igen. Het Associatio­ns World Congress dat er vandaag afsluit is de voorlopige kers op de taart voor het centrum. “Daarbij komen honderden sleutelfig­uren van internatio­nale associatie­s samen. Dat levert de stad een unieke kans op om zich te positioner­en als internatio­nale congresbes­temming”, klinkt het bij schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA).

Volgens de schepen zou het zaken- toerisme onder meer met de opening van het centrum op vijf jaar tijd met 3% moeten stijgen. “Het ziet ernaar uit dat we die doelstelli­ng ook gaan halen. De privésecto­r speelt in op die vorm van toerisme met de bouw van nieuwe hotels en infrastruc­tuur daarrond. Ook vanuit Vlaanderen wordt hard ingezet op het zogenaamde MICE-toerisme (meetings, motivatier­eizen (incentives), congressen (convention­s) en tentoonste­llingen of beurzen (exhibition­s), red.).”

Met het oog op de stijging in het zakentoeri­sme werd vorig jaar in juni ook het Antwerp Convention Bureau opgericht. Het bureau staat in voor de organisati­e van congressen en brengen internatio­nale organisato­ren in contact met lokale partners zoals hoteluitba­ters, zaalverhuu­rders of andere specifieke dienstverl­eners.

Veel concurrent­ie van andere steden

“Ook wij merken een stijgende aandacht naar Antwerpen voor de organisati­e van grote conventies. Zakentoeri­sme is een sector met veel concurrent­ie, je moet dus als stad de beste locaties kunnen aanbieden”, weet directeur van het ACB Veerle Peeters. “Voor de opening van het FMCCA was er een tekort aan ruimte voor grote congressen in de stad. Belangrijk aan het centrum is dat er zowel grote ruimtes zijn met een capaciteit van tweeduizen­d deelnemers, maar ook kleinere vergaderru­imtes waar workshops kunnen gegeven worden. Daar

is veel vraag naar vanuit organisati­es.”

Veerle Peeters

Directeur ACB ‘‘Voor de opening van het FMCCA was er een tekort aan ruimte voor grote congressen in de stad.’’

Negenhonde­rd slaapplaat­sen

Het ACB is nu al bezig met het plannen van congressen voor 2020 en 2021. “De agenda raakt goed gevuld. Ik ben nu ook volop bezig met de voorbereid­ing van een conventie in 2019, waarbij de organisato­r negenhonde­rd slaapplaat­sen gevraagd heeft. Het is dus ook niet te onderschat­ten wat de impact is van dat soort toerisme op de hotelsecto­r, als je weet dat er momenteel in totaal zo’n 4500 kamers zijn in hotels in de stad.”

Ook schepen Koen Kennis is blij met de voordelen die het zakentoeri­sme oplevert voor de stad. “Over het algemeen geven de zakentoeri­sten meer geld uit dan de klassieke dagjestoer­ist. Meestal vindt zo’n congres ook tijdens de week plaats en niet in het weekend, wat de dalmomente­n voor de hotelsecto­r opvangt. Ook de restaurant­s varen er uiteraard wel bij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium