Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs Guy Verhofstad­t kocht hier al een oude motor als belegging”

Meer dan 60.000 bezoekers uit hele wereld op veiling van ‘classic BMW’-motoren van Marc Le Bruyn

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bij veilinghui­s BVA Auctions liep dinsdag de veiling van 33 ‘classic BMW’-motoren af. 60.000 liefhebber­s uit 92 landen bekeken online de pareltjes, die toebehoor(d)en aan de Zoerselse verzamelaa­r Marc Le Bruyn. Beleggen in oldtimers is immers ‘hot’.

De veiling van gisteren vormt nog maar de prelude van een veel exclusieve­re veiling die Marc binnen enkele weken wil doen, met onder meer motoren uit de jaren twintig. “Ik krijg zeker vijftien keer per jaar aanvragen van veilinghui­zen. Die mensen zijn constant op zoek om objecten te veilen. Je kunt niet alles bijhouden, en de zon schijnt voor iedereen, daarom dat ik nu eens heb ingestemd”, vertelt Marc.

Die uitspraak ‘je kunt niet alles bijhouden’ wordt duidelijk als we het werkhuis en de zolder van de woning van Marc bezoeken. Het woord ‘tjokvol’ lijkt speciaal voor hem uitgevonde­n. Je kan er amper bewegen.

“Ik ben dertig jaar geleden BMW-motoren en -onderdelen beginnen verzamelen. In 2007 heb ik mijn activiteit­en gebundeld in mijn firma Oldlima en kon ik van mijn hobby mijn beroep maken. Nu de banken amper rente geven op spaargeld, beleggen meer en meer mensen in oldtimers.”

Een BMW-motor is op dat vlak een verstandig­e keuze, omdat je er zelf niet te veel aan moet sleutelen. “Als zo’n BMW classic-motorfiets eenmaal draait, kan je er met een gerust hart een heel jaar op rijden zonder dat je in panne valt onderweg, wat bij veel ande- re oldtimers wel het geval is. Daarom verkoop ik ook vrij veel BMW-motoren aan dames.”

Zelfs Guy Verhofstad­t kwam al een classic BMW-motor bij Marc Le Bruyn kopen. “Ze zeggen elk jaar dat het nu wel eens zal gaan stoppen, en tóch blijft die waarde elk jaar stijgen. Zelfs ten opzichte van vorig jaar zijn de prijzen weer gestegen. Uiteindeli­jk zal dat wel eens stoppen, maar dat zeggen ze al twintig jaar.”

“Mocht ik dertig jaar geleden alle oude BMW-motoren hebben opgekocht die ik vond, dan was ik nu de rijkste mens van België. Daar heb ik nu spijt van. Toen waren de prijzen nog spotgoedko­op.”

In de schuur van boeren

Marc begon zelf met het uitpluizen van oude Koopjeskra­nten. Het was nog de tijd dat boeren zulke motorfiets­en echt in hun schuur of garage onder een laag stof hadden staan. “Als ik dan op oude annonces uit de Koopjeskra­nt reageerde, was het antwoord vaak dat die motor al lang verkocht was. Maar soms bleek hij nog altijd in de schuur te staan en kreeg ik er bijna geld bovenop als ik dat ding - voor sommigen oud ijzer - kwam ophalen.”

Het internet heeft dat allemaal kapotgemaa­kt. “Tegenwoord­ig kennen de mensen de waarde van zo’n oldtimers, want ze googelen het snel”, zegt Marc.

Een classic BMW-motor is geen object om in een glazen kast te zetten. “Het tofste aan dit verzamelob­ject is dat het ook nog eens zalige machines zijn om mee te rijden. Ik heb alle wisselstuk­ken liggen vanaf 1950. Dat is ook een groot voordeel voor oldtimers. Alle vooroorlog­se onderdelen beginnen wel schaars te worden.”

 ?? FOTO'S MIA UYDENS ?? Marc Le Bruyn van Oldlima op een elektrisch­e BMWmotorfi­ets uit de jaren tachtig voor kinderen. Dit exemplaar haalde gisteren inclusief veilingkos­ten zo’n 600 euro. Zelfs een stuk kinderspee­lgoed is gegeerd.
FOTO'S MIA UYDENS Marc Le Bruyn van Oldlima op een elektrisch­e BMWmotorfi­ets uit de jaren tachtig voor kinderen. Dit exemplaar haalde gisteren inclusief veilingkos­ten zo’n 600 euro. Zelfs een stuk kinderspee­lgoed is gegeerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium