Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het visioen van zuster Justa

Kardinaal Jozef De Kessel vereert sacraments­processie naar Sint-Jozefkapel met bezoek

- NICOLE VERSTREPEN

Zaterdag trekt de sacraments­processie van de Sint-Jacobskerk naar de Sint-Jozefkapel in de Nieuwe Wijk. De eucharisti­eviering wordt opgedragen door kardinaal Jozef De Kesel. Zuster Justa kreeg ooit een visioen over de komst van een kardinaal. “Dit is een zegen voor onze kapel”, klinkt het bij de organisato­ren.

Jean De Clippeleir, organist en lid van de stuurgroep achter de Sint-Jozefkapel, is een tevreden man. “Ik heb de ceremoniem­eester van de kardinaal vorig jaar in maart een brief meegegeven, om zijn chef te vragen of hij naar Kapellen wou komen. Op 24 april kreeg ik een telefoontj­e van de secretaris. Het is fantastisc­h dat de kardinaal heeft toegezegd. Dit betekent een grote zegen voor onze kapel. Zuster Justa heeft voorspeld dat er ooit bisschoppe­n naar de Sint-Jozefkapel zouden komen. In 2015 mochten we bisschop Johan Bonny verwelkome­n en in 2016 en 2017 ging hulpbissch­op Jan De Bie de eucharisti­eviering voor”, vertelt hij.

Philomene

De Sint-Jozefkapel is er gekomen na een visioen van zuster Justa. Die werd op 8 maart 1909 geboren als Philomene Calluy. Ze was de jongste van acht kinderen. Toen ze zeven maanden oud was, overleed haar moeder. Philomene groeide op in een weeshuis. De kinderen van het weeshuis mochten niet spelen met de kinderen van de Nieuwe Wijk. In die buurt werd dagelijks gevochten en van de ‘zwartrokke­n van priesters’ moesten de bewoners niet veel weten. Maar Philomene trok toch stiekem naar de Nieuwe Wijk om er met de anderen te ravotten. Later trad ze in bij de zusters van Berlaar. Dagelijks bracht ze een bezoek aan het Sint-Jozefsbeel­d in de tuin van het klooster. “Opeens hoorde ik een klare en schone mannenstem, komende van het beeld van Sint-Jozef, die me zei:

‘Breng mij naar de Nieuwe Wijk in Kapellen. Daar zal ik ten beste spreken

voor allen die mij aanroepen’”, vertelde ze daar ooit over. Zuster Justa hield woord en overhaalde de pastoor en zijn huishoudst­er om een Sint-Jozefsbeel­d te plaatsen.

Jean De Clippeleir vertelt dat de priester eerst niet wilde dat er een beeld kwam, maar toen hij voor zijn stijve knie zelf de hulp van Sint-Jozef aanriep – en genas zonder operatie – was hij voor het idee gewonnen.

Op 1 mei 1956 stond het beeld er, tegen de gevel van een woning. Het werd met feestmuzie­k ingehuldig­d en sindsdien kwamen mensen er elke woensdag de rozenkrans bidden. De kaarsjespr­ocessie op 19 maart 1957 werd bijgewoond door zo’n drieduizen­d mensen. Het vrouwtje dat in het huis woonde, had het aanvankeli­jk niet op Sint-Jozef begrepen. Maar later veranderde dat en toen ze besliste haar woning te verkopen, stelde ze als voorwaarde dat er een Sint-Jozefkapel in zou komen. Na haar dood is het gebedshuis­je gebouwd. Later werd het huis naast de kapel door de gemeenscha­p bijgekocht en in 2001 werden beide woningen afgebroken om plaats te maken voor een ruime nieuwbouwk­apel.

Gregoriaan­s gezang

Nu zaterdag worden weer bedevaarde­rs uit Vlaanderen, Nederland en Frankrijk verwacht. De pontifical­e eucharisti­eviering met kardinaal Jozef De Kesel vindt om 11u plaats in de Sint-Jacobskerk. Voorafgaan­d kan u te biecht gaan. Om 14.30u vertrekt de sacraments­processie vanuit de kerk naar de Sint-Jozefkapel. Daar is er een ‘lof en zegen’ en verering van de relikwie.

Kardinaal De Kesel zal de processie zelf niet bijwonen wegens andere verplichti­ngen. Priesters die mee de mis willen voordragen, worden verzocht albe en stola mee te brengen en Jean De Clippeleir hiervan op voorhand te verwittige­n via jeandeclip­peleir@gmail.com.

Op maandag 19 maart volgt nog het Hoogfeest van Sint-Jozef met om 11u een eucharisti­eviering met Gregoriaan­se zang en om 15.30u een plechtige lofzang, met verering van de relikwie.

 ?? FOTO'S NICOLE VERSTREPEN, RR ?? De muur met dankplaatj­es voor de processie.
De SintJozefk­apel, zoals ze er vroeger uitzag. Zaterdag komen er weer heel wat bedevaarde­rs op bezoek.
FOTO'S NICOLE VERSTREPEN, RR De muur met dankplaatj­es voor de processie. De SintJozefk­apel, zoals ze er vroeger uitzag. Zaterdag komen er weer heel wat bedevaarde­rs op bezoek.
 ??  ??
 ??  ?? Jean De Clippeleir.
Jean De Clippeleir.
 ??  ?? Zuster Justa, die door het Sint-Jozefbeeld werd toegesprok­en.
Zuster Justa, die door het Sint-Jozefbeeld werd toegesprok­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium