Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League gaat nauwer samenwerke­n met goksector

Parket en Kansspelco­mmissie starten onderzoek naar strafbare feiten bij Eupen

- GERT GYSEN

Na de onthulling­en over gokpraktij­ken bij de spelers van Eupen zijn de bevoegde instanties in actie geschoten. Zowel het Eupens parket als de Kansspelco­mmissie opende een officieel onderzoek naar mogelijke strafbare inbreuken. Jordan Lotiès en Nicolas Verdier zijn twee van de spelers wiens gokgedrag zal worden onderzocht.

Weg sfeer. Twee dagen na het feest van de redding ontwaakte KAS Eupen gisteren met een serieuze kater. Het nieuws dat minstens twee spelers van de club verdacht worden van illegale gokpraktij­ken heeft de opluchting omtrent een verlengd verblijf in eerste klasse naar de achtergron­d gedrongen. Het Eupense parket opende maandag al een vooronderz­oek, maar schakelde gisteren een versnellin­g hoger en opende een officieel onderzoek.

Bij Eupen zitten ze natuurlijk bijzonder verveeld met de zaak, maar er heerste al langer een vermoeden dat een paar van hun spelers niet vies zijn van een gokje. Meer dan eens werden er spelers van de club gespot in een gokkantoor in het centrum van de stad. Toen de club zaterdagav­ond een anonieme tip kreeg dat twee spelers ook hadden gegokt op de beslissend­e wedstrijd tegen Moeskroen, ondernam het bestuur actie. Ze namen twee spelers apart – volgens onze info ging het niet om Lotiès – maar die benadrukte­n dat ze niet op de match tegen Moeskroen hadden ingezet. Om helemaal zeker te zijn, liet het bestuur van Eupen de twee spelers zelfs een contract onderteken­en waarin ze zwart op wit moesten verzekeren dat ze geen geld hadden ingezet of nog zouden inzetten op de match tegen Moeskroen.

Al eerder beschuldig­d

Dat er wel degelijk iets aan de hand is, bleek uit het communiqué dat de club na de middag stuurde. Daarin werd alleen ontkend dat spelers van Eupen ingezet zouden hebben op de match tegen Moeskroen. Over mogelijke inbreuken tegen de kansspelwe­tgeving eerder op het seizoen bleef het stil. Volgens de Eupense procureur Andrea Tilgenkamp richt het onder- zoek zich niet op de match tegen Moeskroen, maar wel op inbreuken die voordien zouden gepleegd zijn.

Twee namen die overal opduiken in de zaak zijn Jordan Lotiès (33) en Nicolas Verdier (31). Twee ervaren Franse spelers die afgelopen zomer door Eupen werden aangetrokk­en en sindsdien veelvuldig werden gespot in een gokkantoor in het centrum van Eupen. Verdier werd na een teleurstel­lende eerste seizoenshe­lft tijdens de wintermerc­ato uitgeleend aan zijn ex-club KV Mechelen. Lotiès was tot vorige maand nog een certitude in de verdedigin­g van Makélélé, maar verhuisde toen plots naar de bank. Een gevolg van zijn gokgedrag? “Het klopt dat ik geregeld een gokje waag”, zegt Lotiès. “Maar niet op wedstrijde­n van de Belgische competitie. In Frankrijk hebben ze me vroeger al duidelijk gemaakt dat ik niet mag gokken op wedstrijde­n van mijn eigen competitie. Maar er is niets verkeerd aan het feit dat ik gok op buitenland­se competitie­s.”

Uit het onderzoek dat het Eupense parket en de Kansspelco­mmissie zijn gestart, moet blijken of Lotiès de waarheid spreekt en echt niet op matchen van de Belgische competitie heeft ingezet.

Opmerkelij­k: het is niet de eerste keer dat de verdediger in opspraak komt door gokactivit­eiten. “Het is inderdaad niet de eerste keer dat dit me overkomt”, zegt Lotiès. “In Spanje waren er gelijkaard­ige beschuldig­ingen toen ik voor Osasuna speelde. Maar ik zette toen alleen in op wedstrijde­n van de Franse Ligue 1, wat niet verboden is omdat het om een buitenland­se competitie ging. Ze riepen me op, ik legde de zaak uit en mijn naam werd gezuiverd.”

Leye niet verdacht

Omdat Mbaye Leye niet geselectee­rd was voor de laatste duels tegen Antwerp en Moeskroen werd er hier en daar al gesuggeree­rd dat de Senegalese ancien bij het gokschanda­al betrokken was. Volgens onze info is dat niet het geval. De zaak-Leye zou volledig losstaan van de gokpraktij­ken bij Eupen.

Jordan Lotiès (speler Eupen) “In Spanje kwam ik net hetzelfde tegen. Toen werd ik opgeroepen, deed ik mijn uitleg en werd mijn naam gezuiverd.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het is niet de eerste keer dat Lotiès in opspraak komt omwille van zijn gokactivit­eiten.
FOTO PHOTO NEWS Het is niet de eerste keer dat Lotiès in opspraak komt omwille van zijn gokactivit­eiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium