Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League gaat nauwer samenwerke­n met goksector

- (gegy)

De Pro League beseft dat het gokgedrag bij profvoetba­llers een probleem is en onderneemt daarom actie. Het werkt al een tijdje nauw samen met Unibet, maar ijvert voor een wettelijk kader om nog efficiënte­r op zoek te kunnen gaan naar spelers die hun boekje te buiten gaan.

De zaak rond de gokkende spelers van Eupen doet de Pro League en de Belgische voetbalbon­d beseffen dat er nog veel werk is. “Daarom ijveren we voor een intensieve­re samenwerki­ng met de goksector”, klinkt het bij de Pro League. Vandaag is er al een uitwisseli­ng van informatie tussen de Pro League en Unibet, aanbieder van sportwedde­nschappen en partner van de profclubs. De Pro League bezorgt aan Unibet spelerslij­sten waarna zij kunnen kijken of er profvoetba­llers een account hebben. Die jongens krijgen dan enkele richtlijne­n van wat ze wel en niet mogen doen.

“Maar wij willen daar nog verder in kunnen gaan”, zegt de Pro League. “Wij zouden graag een wettelijk kader hebben waarbinnen een bedrijf als Unibet – maar ook alle andere aanbieders van sportwedde­nschappen – aan ons kan melden welke spelers inbreuken plegen op ons reglement. Dat kan vandaag nog niet door de privacywet­geving in België.”

Bestrijdin­g van matchfixin­g

Daarom ijveren Unibet, de KBVB én de Pro League om de online aanbieders van voetbalwed­denschappe­n toe te laten treden tot het nationaal platform ter bestrijdin­g van matchfixin­g. “Dan kunnen we de sportbonde­n wel informeren over spelers die hun reglemente­n overtreden”, zegt Eric Konings van Unibet. In dat nationaal platform zetelen vandaag de federale overheid, de gemeenscha­ppen, het federaal parket, de federale politie, de Kansspelco­mmissie, de nationale loterij en enkele belangrijk­e sportfeder­aties zoals de KBVB en het BOIC.

De Pro League kan vandaag ook alleen samenwerke­n met hun partner Unibet en niet met de andere aanbieders van sportwedde­nschappen. Als al die bedrijven zouden toetreden tot het nationaal platform, kan er met iedereen informatie worden uitgewisse­ld. “In landen als Engeland, Spanje en Frankrijk is dat al het geval”, zegt Konings. “Dat moet toch ook in België kunnen?” Waarom dat in België nog niet het geval is, konden ze ons bij het ministerie van Justitie, dat het nationaal platform mee oprichtte, niet vertellen.

Infosessie­s bij clubs

Anderhalf jaar geleden – in de nasleep van de zaak-Deschacht – kondigde de Pro League al een reeks maatregele­n aan om het gokken aan banden te leggen. Er zou een voorlichti­ngscampagn­e komen bij alle clubs waarin de spelers van de eerste ploeg, omkadering en jeugdspele­rs zou duidelijk gemaakt worden wat de regels zijn rond gokken en matchfixin­g. Maar anderhalf jaar later heeft er nog geen enkele informatie­sessie plaatsgevo­nden. Toch maken ze zich bij de Pro League sterk dat ze daar ten laatste deze zomer mee kunnen beginnen. Dan wordt er bij elke club een verplichte infosessie georganise­erd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium