Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na de cola van Messi: de burgers van Dembélé

Op één na duurste Barça-aankoop ooit is nog geen geknipte vervanger voor Neymar

- KOEN VAN UYTVANGE

Geld maakt niet gelukkig. Vraag maar aan Barcelona. Dan krijg je een bom duiten voor Neymar en pomp je die in de transfer van de talentvoll­e Ousmane Dembélé (20). Maar het blijft wachten tot de Fransman zich de geknipte vervanger toont. Ook vanavond tegen Chelsea start hij wellicht op de bank. De oorzaak van zijn moeilijke start zou zijn voorliefde voor junkfood zijn.

Amper twee tegengoals in de voorbije Champions Leaguecamp­agne. En slechts 13 in 28 competitie­duels. FC Barcelona onder Ernesto Valverde is ongezien solide achterin en het overtreft defensief gezien zelfs het beste pletwalsvo­etbal onder Pep Guardiola. Omdat voorin Luis Suarez en Lionel Messi de dienst uitmaken, is ook de doelpunten­productie nog steeds naar de normen van Nou Camp. De titel in La Liga mag Barça niet meer ontglippen. En toch zit het met een zorgenkind: Ousmane Dembélé.

Het leek nochtans het perfecte huwelijk. De jonge Fransman koesterde één droom en had één idool. Bij het Barcelona spelen van zijn grote voorbeeld Neymar. Even flitsend met rechts als met links en razendsnel. En veelbelove­nd: als 18-jarige gedebuteer­d in de Franse Ligue 1 met 12 doelpunten en 5 assists. Bij Dortmund maakte hij er 6 en bracht hij 13 doelpunten aan.

Hakbal

De helft van de smak geld die Neymar opleverde werd vlotjes weer geïnvestee­rd in het supertalen­t, tot vóór de komst van Coutinho zelfs de duurste aankoop in de geschieden­is van Barça.

Maar van wittebrood­sweken was nauwelijks sprake. Nog geen maand later scheurde Dembélé zijn hamstrings bij een hakbal. Verdict: operatie en drie maanden aan de kant.

Dembélé verscheen opnieuw op het veld in januari, maar liep prompt een spierbless­ure op. Opnieuw een maand aan de kant. Sinds februari speelt hij wel weer. Afgelopen weekend bezorgde hij Malaga zelfs nog rillingen met zijn rushes, maar dat was tegen de rode lantaarn. En het doet de ontevreden­heid over de miljoenena­ankoop amper afnemen. Geen goals, vijf assists en dat in twaalf duels: voor een geoliede machine als Barça is dat slechts ‘oké’.

Maar er is vooral ergernis over Dembélés eigengerei­de gedrag. Dat hij een osteopaat buiten de club om aanzocht, wekte al irritatie. Net zoals zijn aandrang om op vrije dagen terug te reizen naar Frankrijk, bij zijn familie.

Maar volgens Spaanse media zijn Dembélé’s eetgewoont­en de grootste doorn in het oog. Hij kreeg een diëtist van de club toegewezen, maar die stuurde hij al snel wandelen. Dembélé nam zelf een kok in huis, maar de vraag is of die hem de juiste weg kan tonen. Want de 20-jarige Fransman blijkt een voorliefde te koesteren voor fastfood en barbecues.

Suikerdip

Barcelona vreest dat zijn ongezonde eetgewoont­es blessures in de hand werken. De Catalanen wijzen naar Messi. Die dronk vroeger sloten Coca-Cola, zelfs voor de wedstrijd. Maar door minder suiker, vlees en graanprodu­cten te consumeren, zag hij zijn blessurege­voeligheid de afgelopen jaren afnemen. Barça hoopt dat Dembélé dat inziet, ook al toont trainer Valverde zich naar de buitenwere­ld een sussende vader: “Dembélé gaat ons nog veel helpen.”

Misschien vanavond al, mocht Barça een suikerdipj­e kennen tegen Chelsea.

 ?? FOTO ©GTRESONLIN­E ?? Dembélé is nogal blessurege­voelig sinds zijn transfer. Barcelona denkt dat zijn eetgewoont­es dat in de hand werken.
FOTO ©GTRESONLIN­E Dembélé is nogal blessurege­voelig sinds zijn transfer. Barcelona denkt dat zijn eetgewoont­es dat in de hand werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium