Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TOPPRESTAT­IE Klassieker­s? Of toch rondewerk?

Tiesj Benoot zadelt zichzelf na vierde plaats op met moeilijke keuze

- Van onze redacteur in San Benedetto Del Tronto Bram Vandecapel­le

Keuzestres­s. Het is een fenomeen waar veel jongeren vandaag mee kampen. Benoot is op zijn 24ste nog steeds een jongere, denk maar aan de witte trui die hij gisteren mee naar huis nam. Ook hij krijgt straks keuzestres­s. Na zijn verbluffen­de vierde plaats in de Tirreno wacht hem de komende jaren de moeilijke keuze: zijn geliefde Vlaamse of Waalse klassieker­s, of toch maar rondewerk?

Hij reed de beste tijdrit uit zijn nog jonge carrière, eindigde vierde in de Tirreno en staat ook nog eens tweede in de WorldTours­tand. “Mijn voorjaar is nu al geslaagd”, klinkt het. Terecht. En toch hebben we – een klein beetje – medelijden met Tiesj Benoot. Tot tien dagen geleden kreeg hij tot vervelens toe de vraag wanneer hij zijn eerste koers zou winnen. Vanaf vandaag zal hij op elk persmoment voorgescho­teld krijgen of hij nu een man is voor de Vlaamse of de Waalse klassieker­s of toch maar ronderenne­r wordt.

“Ik geef mezelf twee jaar om dan te specialise­ren”, zegt hij zelf. “Na deze vierde plaats en mijn zege in de Strade Bianche is de keuze er alleszins niet makkelijke­r op geworden… Ik denk dat de Waalse klassieker­s wel het best combineerb­aar zijn met rittenkoer­sen, maar ik denk dat ik in een zware Vlaamse klassieker ook kan meedoen voor de zege. Ik heb in Vlaanderen parcourske­nnis en ik kan ook goed in een peloton rijden. In de Omloop Het Nieuwsblad was ik toch ook goed.”

Ritzege in Tour?

Benoots liefde voor de Vlaamse klassieker­s is groot. Het was ook in de Ronde van Vlaanderen dat hij straks vier jaar geleden als neoprof zijn grote doorbraak forceerde. Maar wat hij de voorbije tijd liet zien in een Tirreno met een fantastisc­he deelnemers­veld als dit jaar, doet hunkeren naar grotere dingen. En dan kom je in Vlaanderen enkel uit bij de Tour.

“Ik ben nog altijd maar 24 jaar”, aldus Benoot. “Bij mijn tweede deelname aan de Tour ga ik zeker nog geen klassement najagen, ook niet voor de witte trui van beste jongere. Misschien zou ik top 10 of top 15 kunnen rijden, maar een ritzege is toch veel mooier. Ik wil elk jaar stappen zetten. Zo ga ik zeker aan het tijdrijden blijven werken. Als ik met deze topconditi­e nóg een stap kan zetten, denk ik dat ik bij de besten ter wereld hoor.”

Voorlopig is dat toekomstmu­ziek. Eerst wil Benoot zijn voorjaar afwerken zoals gepland. En hij begint daar aan als de nummer twee uit de huidige WorldTours­tand. Enkel Daryl Impey gaat hem nog vooraf. “Het geeft in de klassieker­s het voordeel dat we met volgwagen twee mogen rijden”, denkt Benoot pragmatisc­h.

Even pragmatisc­h zou het zijn om met deze supervorm toch Milaan Sanremo te rijden. “Neen”, klinkt het. “Ik ga nu niet plots mijn plannen wijzigen. Ik heb mijn vriendin (Fien, red.) ook beloofd om vandaag vrij te houden. Het was zondag mijn verjaardag en ze heeft enkele dingen gepland. Voor de rest las ik nu een korte rustperiod­e in. Ik kijk ernaar uit om zaterdag vanuit de zetel naar Sanremo te kijken.”

 ?? FOTO BELGA ?? In actie tijdens de slottijdri­t.
FOTO BELGA In actie tijdens de slottijdri­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium