Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jurgen Van den Broeck wil jongerenpl­oeg voor klimmers oprichten

-

Vijf maanden na zijn afscheid van het profession­eel wielrennen is Jurgen Van den Broeck (35) gisteren op het vliegtuig gestapt naar Zuid-Afrika. Daar neemt hij vanaf zondag samen met zijn broer Kurt deel aan de legendaris­che zevendaags­e mountainbi­kerace Cape Epic.

“Sven Nys deed er vorig jaar samen met Sven Vanhourenh­out aan mee en vertelde dat hij in zijn leven nog nooit zo zwaar had afgezien. Dus ik ben echt benieuwd”, zegt Van den Broeck, die naar eigen zeggen amper drie kilogram boven zijn lichaamsge­wicht uit zijn beste dagen zit. “Over ambities durf ik niet te spreken. Mijn broer heeft nooit profession­eel gesport en je moet als duo altijd samenblijv­en.”

De nummer drie uit de Tour de France van 2010 verklapte vlak voor de afreis naar Kaapstad dat hij al enkele maanden bezig is met het op poten zetten van een jongerenpl­oeg, specifiek gericht op Belgisch klimtalent. “Ik hoop dat opleidings­project in 2019 op gang te kunnen krijgen. Ik heb immers gemerkt dat er in ons land best wel wat rondetalen­t aanwezig is, maar dat die jongens bij ons uit de boot vallen omdat er hier in België geen klimcultuu­r is. Hier wordt altijd maar gemikt op de kasseien en de eendagswed­strijden. Ik wil talentvoll­e klimmers helpen en kansen geven in andere wedstrijde­n buiten België. Zodat we op lange termijn opnieuw iemand op dat Tourpodium kunnen krijgen. Dat zie ik als mijn uitdaging.”(md)

 ??  ?? FOTO DIRK VERTOMMEN
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium