Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik verlang naar een normaal sociaal leven”

Jelena Peeters (32) beëindigt in alle stilte haar topsportca­rrière

- KARIN DE RYCK

In februari nam ze nog deel aan haar tweede Winterspel­en, maar vorig weekend, na het WK in Amsterdam waar ze door ziekte forfait moest geven, zette Jelena Peeters een punt achter haar schaatscar­rière.

De 32-jarige Jelena Peeters startte haar sportieve carrière in het skeeleren, net als Bart Swings. Ze was al niet meer piepjong toen ze voor het langebaans­chaatsen koos. Met haar coach Margo Van Dijk wist ze mooie resultaten te boeken. Ze werd houdster van alle Belgische records. In 2014 mocht ze naar haar eerste Spelen in Sotchi en ze werd er 12de op de 3000m en 20ste op de 1500m. Ook dit jaar kon ze een plek veroveren op de olympische scène en ondanks een griepaanva­l ter plekke werd ze knap 10de op de 5000m. Met haar ontwerp van de schaatspak­ken voor de Belgische ploeg in Pyeonchang combineerd­e ze haar passie voor het schaatsen met die als grafisch ontwerpste­r.

Vorig weekend trok Peeters dan nog naar Amsterdam voor het WK allround, dat in het olympisch stadion in open lucht werd georganise­erd. “Ik koos ervoor om er te starten omdat ik nog nooit een tornooi buiten had geschaatst”, vertelt Jelena Peeters. “Ondanks de regen hing er een speciale sfeer en er waren ook veel Belgische supporters aanwezig. Helaas werd ik ook daar ziek na de 3000m en moest ik opgeven. Ik had geen kracht meer en kon niet diep gaan, iets wat ik doodjammer vond aangezien ik tijdens het seizoen aan snelheid won en persoonlij­ke records heb gereden op alle korte afstanden.”

Dat ze op dit WK afscheid zou ne- men, had Jelena Peeters niet aangekondi­gd. Maar haar besluit stond wel al eerder vast. “Ongeveer halverwege het winterseiz­oen heb ik besloten om te stoppen met schaatsen. Na de eerste wereldbeke­rwedstrijd­en voel je hoe zwaar deze sport is. Dat ik niet dichtbij een ijsbaan woon, heeft er voor gezorgd dat ik heel erg vaak van huis was. Om je een idee te geven: tussen 1 september en de Olympische Spelen ben ik ongeveer 30 dagen thuis geweest. Ik blik nu met een dubbel gevoel terug, Ik heb enerzijds het schaatsen en het trainen met heel veel plezier gedaan. Het zwaarste is niet wat ik ervoor heb moeten doen, maar wel wat ik er voor moest laten. Anderzijds heb ik nu zin om het gewone leven op te pikken. Ik verlang naar een normaal sociaal leven. Daarnaast vind ik ontwerpen ook heel leuk en kijk ik er naar uit om daar mooie dingen in te doen”, besluit Jelena Peeters.

 ?? FOTO AP ?? Jelena Peeters zoals we haar nooit meer zullen zien: ze stopt met schaatsen.
FOTO AP Jelena Peeters zoals we haar nooit meer zullen zien: ze stopt met schaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium