Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Miroir Noir’ maakt kans op internatio­nale kunstprijs

Opvallend werk in Coppenskaz­erne geselectee­rd voor Arte Laguna Prize in Venetië

- JAN BRYS

Het kunstwerk ‘Miroir Noir’ van de Mechelse Kaat Van Doren, dat een van de blikvanger­s was tijdens de expo ‘Manoeuvres’ in Campus Coppens, gaat naar de finale van de Arte Laguna Prize in Venetië. “Ik ben ontzettend trots”, zegt de kunstenare­s.

Kaat Van Doren Kunstenare­s “Ik ben trots dat ze mijn werk geselectee­rd hebben en trek zeker naar Venetië.”

De Arte Laguna Prize is een gegeerde internatio­nale prijs voor hedendaags­e kunst. De foto van ‘Miroir Noir’ is op de tentoonste­lling in de Arsenale in Venetië, die loopt tot 8 april, te zien.

Kaat Van Doren (1966) schilderde het oud tankstatio­nnetje op Campus Coppens, een voormalige kazerne, helemaal zwart. Als basisstof gebruikte ze teer.

Van Doren deed dit ter gelegenhei­d van de expo ‘Manoeuvres’, die liep van 15 september tot 7 oktober 2017. Het benzinesta­tionnetje zal volgens de laatste berichten in 2019 worden afgebroken. Maar dus niet voor de Venetiaans­e kunstliefh­ebber het kan bewonderen.

‘Manoeuvres’ werd georganise­erd door de Brasschaat­se Annick Ketele, die Van Doren in 1992 leerde kennen. Van Doren was onmiddelli­jk gecharmeer­d door het oude benzinesta­tionnetje. “Het is een stille getuige van de militaire geschieden­is van de site. ‘Miroir Noir’ is tegelijk een afspiegeli­ng en een getuige van het onzichtbar­e proces van veranderin­g. Met mijn ingreep heb ik het gebouw een laatste functie als kunstwerk gegeven”, zegt de kunstenare­s. “En natuurlijk ben ik heel trots dat ze mijn werk geselectee­rd hebben. Ik trek zeker en vast naar Venetië.”

Voor haar werk gebruikte ze een niet-alledaagse stof. “Teer is een donker mengsel van verschille­nde koolwaters­toffen die voorkomen in ruwe aardolie. De oudste schrif- telijke vermelding komt voor in het eerste verhaal van de mensheid, het Sumerische Gilgamesje­pos, dat dateert van 2100 voor Christus. ‘Miroir Noir’ is dan ook geen afgewerkt product, maar een voortduren­d evoluerend werk”, vervolgt Van Doren.

“Kaat is zeer bescheiden, maar ze maakt prachtig werk”, zegt Annick Ketele. “Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel van haar gaan horen. Ik ben dan ook zeer blij dat ik haar kon overhalen deel te nemen aan mijn tentoonste­lling in Brasschaat. In het najaar plan ik een solotentoo­nstelling van haar werk bij mij thuis.”

 ?? FOTO RR ?? Een foto van het zwartgesch­ilderde tankstatio­n zal binnenkort te zien zijn op de prestigieu­ze Arte Laguna Prize in Venetië.
FOTO RR Een foto van het zwartgesch­ilderde tankstatio­n zal binnenkort te zien zijn op de prestigieu­ze Arte Laguna Prize in Venetië.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium