Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het laatste middagmaal “We blijven verweesd achter”

Heilig Hart van Maria-instituut stopt afdeling grootkeuke­n en sluit populair ‘restaurant­je’

- JAN AUMAN

Gisteren werd in het zelfbedien­ingsrestau­rant van het Heilig Hart van Maria-Instituut het allerlaats­te middagmaal geserveerd. De studierich­ting grootkeuke­n houdt op te bestaan. De tien laatste leerlingen deden hun uiterste best om de trouwe klanten nog een laatste keer te verwennen.

Het was zuster Germana die in 1989 aan het fornuis stond in de allereerst­e leskeuken van de school. Zij kreeg snel heuse chefs en gedreven pedagogen als opvolgers: eerst Jan Braet, later ook Bart Molenaar en Wesley Verhallen. Dat drietal roert nog altijd mee in de potten en zal tot eind juni ook de allerlaats­te leerlingen grootkeuke­n begeleiden naar een haast zekere job in een bedrijfske­uken, ziekenhuis­kantine of de horeca.

Aanvankeli­jk waren in de zopas in gebruik genomen nieuwbouw van het Heilig Hart nog een gloednieuw­e zelfbedien­ing en grootkeuke­n ingepland. “Maar het geslonken leerlingen­aantal, in combinatie met twijfels vanuit de overheid over de toekomst van de richting, leidden ertoe dat we de grote investerin­g uiteindeli­jk niet hebben gedaan”, vertelt directeur Jef Verheyen.

Vooruitlop­end op het opdoeken van de studierich­ting, verdwijnt nu dus al de populaire, maar naamloze zelfbedien­ing. Samen met het eerder gesloten restaurant Binnenhofk­e was dit 29 jaar lang de ideale oefenruimt­e voor de koks in opleiding.

Dineren voor 7,5 euro

“Niet alleen andere leerlingen en leerkracht­en kwamen hier geregeld over de vloer, maar ook tal van buurtbewon­ers ”, vertelt Sabine Jansen, woordvoers­ter van de school. Christiaan Dhondt (82) knikt. “Ik kwam hier voor het eerst in 1995, kort na het overlijden van mijn echtgenote”, vertelt een van de trouwe klanten. “Haast elke weekdag was ik op post. Voor 7,5 euro kreeg je hier dan ook een volledig en gevarieerd menu. En het was meestal nog lekker ook. Het gezamenlij­k middagmaal was een gelegenhei­d om bij te praten met andere senioren uit ’s-Gravenweze­l en Schilde. We blijven nu verweesd achter.”

Bijna alle oud-leerlingen, waarvan er gisteren ook een aantal afscheid kwamen nemen, vonden vlot een job. Sommige overstegen zelfs het grootkeuke­nniveau. Hervé Allard (24) is nu chef in Brasserie Bru van de gelijknami­ge chef-kok. “Het is een ander vak, maar ik ben de leerkracht­en dankbaar voor de liefde die ze me voor het vak bijbrachte­n. Zij leerden me een keuken organisere­n.”

Allard is niet de enige bekende oud-leerling. In 2011 won Amber De Wispeleir met Alaise het VTMprogram­ma Mijn restaurant. Sarah Bujas kreeg de kans om ervaring op te doen in de Antwerpse sterrenzaa­k The Jane.

“Maar we zullen al onze leerligen herinneren”, zegt directeur Verheyen. “Zij verbleven, door hun specialisa­tie, vaak zeven jaar op onze school en betekenden allemaal een enorme meerwaarde. We konden altijd op hen rekenen.”

 ?? FOTO'S JAA ?? De leerlingen halen nog een laatste keer alles uit de kast.
FOTO'S JAA De leerlingen halen nog een laatste keer alles uit de kast.
 ??  ?? Christiaan Dhondt (rechts) en Herman Van den Langenberg­h zullen hun dagelijkse praatje missen.
Christiaan Dhondt (rechts) en Herman Van den Langenberg­h zullen hun dagelijkse praatje missen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium