Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De tuin van de kleine chef klopt zichzelf op de borst

Buurtresta­urant tegen kinderarmo­ede mocht in 1 jaar 2.770 bezoekers verwelkome­n

- JAN BOEY

Buurtresta­urant De tuin van kleine chef, een initiatief in het kader van de bestrijdin­g van kinderkans­armoede, mag zich na een jaartje een succes noemen. 2.770 eters staken er hun voeten onder tafel.

Tijl Vincke, chef-kok van dienst, is een tevreden man. “Als je met zo’n zaak start, heb je totaal geen idee of het gaat werken. Ik ben aangenaam verrast door de cijfers. Zoals in elke horecazaak wisselen we goede dagen ook wel eens af met slechte”, geeft hij toe.

De 2.770 eters zijn niet allemaal unieke bezoekers. “Ik had gedacht dat er meer vaste klanten zouden zijn. Uiteraard pleit dit alleen maar in het voordeel van het initiatief, omdat het vooral de bedoeling is er zo veel mogelijk mensen bij te betrekken. Ook ben ik blij met de aanwezighe­id van de doelgroep. Volwassene­n en kinderen met gezonde voeding in contact brengen is een leuk neveneffec­t. We zitten hier met een goede mix van volwassene­n, kinderen en allochtone­n. Vooral de moslimgeme­enschap die hier komt eten, waarvan enkelen als vast cliënteel, zorgen mee voor een positief en geslaagd verhaal”, vindt Vincke.

Getuige de tekeningen en boodschapp­en van kinderen die de kok in ontvangst mocht nemen. “De berichtjes draaien meestal rond het feit dat de kinderen hier groenten leren eten. Met die positieve respons kan ik alleen maar tevreden zijn. Ik wil dan ook BioPlanet in Mechelen bedanken voor de dagelijkse aanvoer van hun overschott­en.”

Sociale functie

Schepen Inge De Ridder (N-VA), tevens OCMW-voorzitter, klaart de cijfers in detail uit. “De tuin van de kleine chef heeft het voorbije jaar 2.770 eters over de vloer gekregen. Hiervan waren er 1.236 volwassene­n en 549 kinderen aan het gewone tarief, en 689 volwassene­n en 296 kinderen aan het sociaal tarief. Om de werking van het restaurant te bestendige­n, wordt dit jaar definitief een voltijdse coördinato­r/kok aangeworve­n”, verduideli­jkt De Ridder.

Vincke geeft aan dat hij, naast zijn taak als kok, ook een belangrijk­e sociale functie op de werkvloer heeft. Gekoppeld aan het buurtresta­urant werd er ook de huiswerkpl­ek en de ‘bokesbar’ geinstalle­erd. Begin dit jaar is ook gestart met het soepprojec­t voor de basisschol­en. Iedere weekdag komt een andere school aan bod. Dagelijks wordt hiervoor 40 liter verse soep gemaakt.

Naambekend­heid

“Ik werk niet alleen met enkele vaste vrijwillig­ers die bijvoorbee­ld afwassen, ze werken ook ter ondersteun­ing in onze keuken. Zo draaien Michiel, Hilde en Marianne mee als vaste vrijwillig­er.”

In 2018 wordt onderzocht hoe de promotie en naambekend­heid van het buurtresta­urant nog kan verbeteren. “We denken hierbij aan gastkoks die een budgetmaal­tijd zullen bereiden of aan het creëren van een afhaalpunt voor verse spaghettis­aus tegen democratis­che prijzen als gezond alternatie­f voor de calorierij­ke producten uit de gekende supermarkt­en”, besluit schepen De Ridder.

 ?? FOTO JB ?? Chef kok Tijl Vincke met vrijwillig­er Hilde (links) en Tina, die er tewerkgest­eld is.
FOTO JB Chef kok Tijl Vincke met vrijwillig­er Hilde (links) en Tina, die er tewerkgest­eld is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium