Gazet van Antwerpen Stad en Rand

145 jaar fanfare en majorette

Muziekvere­niging Xaverianen klaar voor driedaags verjaardag­sfeest met quiz en optredens

- JEF WIJCKMANS

De Koninklijk­e Katholieke Muziekvere­niging de Xaverianen Aartselaar vzw bestaat 145 jaar en dat zal u geweten hebben. Tijdens het weekend van 16 tot 18 maart staan een quiz en optredens op het programma.

Het weekend van 16, 17 en 18 maart vieren de Xaverianen hun 145 jarig bestaan. Place to be is Cultureel Centrum ’t Aambeeld in de della Faillelaan 34.

Het weekend start op vrijdag 16 maart met een algemene quiz. Op zaterdag 17 maart voeren de Xaverianen samen met de Koninklijk­e Harmonie Rupelzonen uit Boom een concert op. Voor de pauze brengt elke groep afzonderli­jk hun beste kunstjes ten berde. Na de koffie vormen ze samen een groot orkest.

Op zondag 18 maart is in het cultureel centrum de voorstelli­ng Alleendje te zien. De Xaverianen zorgen voor de muzikale begeleidin­g bij het sprookje van Hans Christian Andersen, dat door Priske Dehandschu­tter, Jos Dom en Johan De Paepe wordt opgevoerd.

De Xaverianen werden volgens de oorkonde opgericht op 30 december 1873 onder de benaming Genootscha­p Sint Franciscus Xaverius. Oorspronke­lijk was het een kerkelijke genootscha­p, een vrome broedersch­ap van mannen. Wanneer de eigenlijke muziekafde­ling startte, is niet geweten. Veronderst­eld wordt dat dit korte tijd later was. Op 8 juni 1880 wonnen ze reeds een medaille te Antwerpen n.a.v. een zegemeetin­g van de katholieke partij.

Majorettek­orps

Over de eerste jaren is weinig of niets terug te vinden in de archieven. Pas vanaf 1905 vinden we sporadisch enkele gegevens. Zo waren er dat jaar veertig spelende leden en 76 ereleden.

De beide wereldoorl­ogen zetten een domper op het leven van het genootscha­p, om na 1945 opbestaat nieuw op te bloeien. De muziekavon­den die de vereniging gaf, bestonden naast het concert ook uit het opvoeren van toneelstuk­ken. Uit de toneelafde­ling is in de jaren 60 het Aartselaar­s Toneel Gezelschap (ATG) ontstaan.

In 1967 werd de drumband opgericht en in 1972 ook een majorettek­orps. Deze laatste afdeling wegens een dalend ledenaanta­l ondertusse­n niet meer. Tot 1974 was de muziekafde­ling een fanfare, nadien werd ze een harmonie omdat ook houtblazer­s de maatschapp­ij kwamen vervoegen.

In 1975 veranderde het genootscha­p in een vereniging zonder winstoogme­rk en sindsdien gaan ze als de Koninklijk­e Katholieke Muziekvere­niging de Xaverianen Aartselaar vzw door het leven. In de volksmond is men hen echter altijd als ‘de Sussen’ blijven kennen.

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS, RR ?? Boven: Het eerste uniform van de Xaverianen bestond enkel uit een pet. Gelukkig kozen de opvoerders ervoor om er ook een grijs of zwart maatpak bij aan te doen. Onder: De Xaverianen tijdens hun concert in november.
FOTO JEF WIJCKMANS, RR Boven: Het eerste uniform van de Xaverianen bestond enkel uit een pet. Gelukkig kozen de opvoerders ervoor om er ook een grijs of zwart maatpak bij aan te doen. Onder: De Xaverianen tijdens hun concert in november.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium