Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Muziekgesc­hiedenis op een sticker

The Vinyl Frontier brengt verdwenen Antwerpse platenzake­n in kaart

- DOMINIQUE PIEDFORT

Toen de dieren nog spraken, had elke wijk zijn platenzaak. Het collectief The Vinyl Frontier wil die vergane winkels in kaart brengen. Stickers die steevast op een lp plakten, komen op hun website terecht. En zo moeten er boeiende verhalen over die platenwink­els ontstaan.

Koen Galle van The Vinyl Frontier meldt dat het researchwe­rk eigenlijk nog moet beginnen. Dat wordt vast geen simpele klus. Heel wat stickers die al op de site prijken, lijken te eindigen in een doodlopend­e steeg. Of kan u nog wat vertellen over Music Centre op de Meir, Fonoplaten Van Doorsselae­r uit DeurneZuid en Palais Du Disque in de Kolveniers­straat?

Swinger in de Abdijstraa­t uit 1977 werd later een gelijknami­ge elektrozaa­k, het Belgisch

Staatsblad vermeldt een stopzettin­g in 1986. Op de Bredabaan in Merksem is er wel nog altijd elektrozaa­k Gramo, ooit ook een platenwink­el. “Maar het koppel dat de platen verkocht, is hier al lang weg”, vertelt de huidige zaakvoerde­r.

De Charel van de Mibimol

De mensen achter Ekeren Winkeldorp breken zich intussen het hoofd over Walt’s Music uit de Dorpstraat. ‘De Charel van de Mibimol’ doet wel een bel rinkelen, maar van de Charel geen sticker. Ook Disco Wim op de Turnhoutse­baan in Wijnegem is niet meer. Wim Venqueleir probeert het nu als retro-dj en zit voorlopig in het buitenland. Tot een paar jaar geleden hingen er nog lp’s uit in Elpee Discount aan de Diksmuidel­aan in Berchem. Helaas is het telefoonnu­mmer niet meer geldig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium